Tien bewoners overleden na corona-uitbraak in Amersfoorts verpleeghuis

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
AMERSFOORT - In het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort zijn tot nu toe tien bewoners overleden na een grote corona-uitbraak.
Eerder deze week werd bekend dat 70 van de 106 bewoners positief op het virus waren getest. Volgens de instelling is het aantal besmettingen sinds maandag niet verder opgelopen.
Maandag bleek al dat twee bewoners waren overleden sinds het verzorgingshuis te maken heeft met de corona-uitbraak. Het is volgens overkoepelende zorgorganisatie Beweging 3.0 lastig om te zeggen of mensen door corona zijn komen te overlijden. De zorginstelling kan geen mededelingen doen over individuele gevallen, maar geeft wel aan dat bewoners vaak ook met andere medische problemen te maken hebben.
De uitbraak begon vorige week, waarna het aantal besmettingen snel opliep. Het verpleeghuis zegt verschillende maatregelen te hebben genomen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken.
Dat is lastig, omdat op de gesloten afdeling ouderen met dementie of een andere psychogeriatrische aandoening wonen. Zij hebben vaak last van "bewegingsonrust en dwaalgedrag", waardoor het virus zich makkelijker kan verspreiden. Ook melden demente bewoners het vaak niet als ze lichte symptomen hebben als gevolg van het coronavirus.
De bewoners die besmet zijn worden op hun kamer verzorgd en zoveel mogelijk afgescheiden van bewoners die nog niet besmet zijn. Ook is er extra personeel ingezet om de extra druk aan te kunnen. Daarnaast is ook de bezoekregeling aangescherpt. Bewoners mogen maximaal een bezoeker per dag ontvangen, met een maximum van drie bezoekers per week.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.