RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Steeds meer uitvaartondernemingen: 'Mensen denken; tijd voor een carrière-switch'


PROVINCIE UTRECHT - Het aantal uitvaartondernemingen groeit snel. Begin dit jaar telde Nederland er 2700. Vijf jaar eerder waren het er 2100, een stijging van meer dan 30 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

In provincie Utrecht was sprake van een stijging van 35 procent. In 2016 waren er 177 uitvaartondernemingen en dit jaar ligt het aantal op 239. In Flevoland, Noord-Brabant en Friesland kwamen er nog meer bedrijven bij. In de stad Utrecht kwamen er vijf uitvaartondernemingen bij en in Amersfoort acht.In 98 procent van de gevallen is een uitvaartonderneming een uitvaartverzorger. De organisaties regelen samen met de familie alle zaken rondom de afscheidsceremonie: van de opzet van de dienst tot koffie, cake en bloemen. Ook Rabobank ziet steeds meer eenmanszaken in de sector. Bovendien ontstaan volgens de bank steeds meer gespecialiseerde ondernemingen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid.

Aantal uitvaartondernemingen groeit snel


Uitvaartondernemer in IJsselstein
Hendrik-Jan van Oostrum is uitvaartondernemer in IJsselstein. Hij heeft wel een verklaring voor de toename. "Ik denk dat veel mensen die hiermee beginnen een uitvaart meemaken en daardoor geraakt worden. Of juist andersom, dat ze denken: dat kan beter. Vaak zie je dat het mensen op leeftijd zijn en denken: ik heb te vaak achter een laptop gezeten, het is tijd voor een carrière-switch."

Bij Van Oostrum zelf ging het trouwens anders. "Ik kom uit de detailhandel. Rond mijn vijftigste was ik op zoek naar andere baan en kwam ik bij toeval bij Yarden terecht. Toen ik er meer over las, dacht ik: dit is echt iets voor mij. In 2014 ben ik begonnen met later een winkel erbij: Momenten van Leven. Daar is alles rondom leven en dood te koop. Toen kwam alles samen; retail en uitvaartonderneming."

Interview op Radio M Utrecht met uitvaartondernemer Hendrik-Jan van Oostrum


Corona
Het is cru, maar er is natuurlijk ook veel werk in de uitvaartbranche. Er zijn nu zo'n 155.000 uitvaarten per jaar. Door de vergrijzing zal dit aantal tot 2040 mogelijk stijgen tot 220.000. Daarnaast overleden volgens het CBS afgelopen coronajaar 15.000 meer mensen dan verwacht.

Ik sta onzichtbaar op de voorgrond, zeg ik altijd"
Uitvaartondernemer Hendrik-Jan van Oostrum

"Vorig jaar rond maart-april was het heel naar", vertelt Van Oostrum. "Zeker hier in IJsselstein waren er veel mensen overleden en we hadden toen ook niet de wetenschap die we nu hebben. Het was zoeken hoe je bijvoorbeeld moest omgaan met anderhalve meter. Maar het heeft ook wel wat gebracht, we hebben gezien dat een uitvaart in kleine kring erg mooi kan zijn bijvoorbeeld."

Keerzijde
Hoewel Van Oostrum zijn vak mooi vindt, ziet hij ook een keerzijde die niet altijd wordt benoemd. "Je moet er altijd zijn ook op de momenten dat het jou niet uitkomt. Je kunt in hele intense en verdrietige situaties terecht komen. Dan is het niet altijd even makkelijk. Maar het maakt het ook mooi, om mensen de ruimte te geven om afscheid te nemen zoals zij willen. Ik sta onzichtbaar op de voorgrond, zeg ik altijd."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -