RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Provincie legt tonnen neer voor nieuw wandelnetwerk: 'Het is kostbaar, maar het levert veel op'


PROVINCIE UTRECHT - Goed nieuws voor wandelaars. In de provincie Utrecht komt een netwerk van 865 kilometer aan wandelroutes. Het idee is om alle wandelroutes die er nu al zijn op elkaar aan te sluiten zodat je makkelijk van de ene route naar de andere kan wandelen.

Het aantal mensen dat wandelen als nieuwe hobby heeft ontdekt wordt steeds groter, merkt ook directeur van Stichting Wandelnet Anky van Dijk, die ook meewerkt aan het nieuwe netwerk. "Ruim 11 miljoen Nederlanders wandelen regelmatig voor hun plezier en afgelopen jaar, met corona, zijn daar nog veel mensen bijgekomen", zegt ze. "Dat zie je ook aan verkoop van wandelgidsen en routes. Zowel meerdaagse routes als kleine stukjes wandelen in de omgeving is populairder geworden." De routes die er nu al zijn, moeten straks samen met nieuwe stukjes het grote wandelnetwerk vormen.

 Anky van Dijk van Stichting Wandelnet vertelt aan een wandelaar wat het nieuwe wandelnetwerk precies inhoudt. Anky van Dijk van Stichting Wandelnet vertelt aan een wandelaar wat het nieuwe wandelnetwerk precies inhoudt. | Foto: RTV Utrecht / Robert-Jan Booij

"Wat we nu zien is dat er aan de westkant van de provincie al heel veel wandelnetwerken zijn", zegt Jeroen van Noort van het Routebureau Utrecht, de organisatie die alle fiets- en wandelnetwerken in de provincie beheert. Hij ziet dat in gebieden als het Groene Hart en Utrecht-Midden al veel wandelgebieden op elkaar aansluiten. "Maar op de oostflank zijn nog heel veel individuele wandelroutes en al die gebieden en routes worden nu met elkaar verbonden in één netwerk."

 Jeroen van Noort van Routebureau Utrecht. Hij houdt zich bezig met het aanleggen van het nieuwe wandelnetwerk in de provincie. Jeroen van Noort van Routebureau Utrecht. Hij houdt zich bezig met het aanleggen van het nieuwe wandelnetwerk in de provincie. | Foto: RTV Utrecht/ Robert-Jan Booij

Knooppunten
Het is vergelijkbaar met de knooppuntenroutes die veel mensen van het fietsen kennen. "Je kunt daarmee makkelijk alle gebieden met elkaar verbinden", zegt Van Noort. "Je kunt van knooppunt naar knooppunt wandelen en de pijlen wijzen je de weg." Ook komt er overal nieuwe bewegwijzering, gebaseerd op de knooppunten. Door de verschillende stijlen per route is het nu soms nog een beetje een rommeltje. "Daardoor zag je door alle verschillende bordjes de wandelroute bijna niet meer", zegt Van Noort lachend. "En het nieuwe netwerk met de nieuwe wegwijsbordjes bieden straks de mogelijkheid om van gebied naar gebied te wandelen."

De routes worden ook beter op elkaar afgestemd, weet Anky van Dijk van Stichting Wandelnet. "We kijken naar waar is de kwaliteit van wandelen goed, waar is het leuk om te lopen en hoe zorg je ervoor dat je niet in de knel komt met allerlei andere gebruikers die bijvoorbeeld ook graag in het bos zijn, zoals mountainbikers of ruiters. Dus dat je heel slim kijkt naar waar je mooie routes kunt aanleggen en dat je mensen ook de beste en de leukste plekjes van Utrecht kunt wijzen."

1000 euro per kilometer
Wel is het een kostbare verandering, zo'n 900.000 euro, waarvan 75 procent door de provincie betaald wordt. "Het is zeker kostbaar", aldus Van Noort. "865 kilometer aan nieuwe bewegwijzering en het kost ongeveer 1000 euro per kilometer." Maar dat is het wel waard, vindt hij. "Het levert uiteindelijk veel op. Door de nieuwe bewegwijzering en het wandelknooppuntensysteem bied je de wandelaar veel meer mogelijkheden om zelf ook routes te gaan plannen, te gaan uitstippelen en dat stimuleert ook het wandelen."

Het hele wandelnetwerk moet in 2023 klaar zijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -