RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vurige windmolendiscussie in Zijderveld: 'Maar ze moeten toch érgens komen?'


ZIJDERVELD - In het normaal zo rustige Zijderveld maken inwoners zich druk. De gemeente Vijfheerenlanden kijkt onder meer naar hun dorp als mogelijke plek voor windturbines. En daar zitten veel inwoners niet op te wachten.

Vurige windmolendiscussie in Zijderveld


Middenin de uitgestrekte polders van Zijderveld is het opvallend stil. En dat houdt het dorp - dat zo'n 800 inwoners telt - het liefst zo. Jan-Reint Vink kijkt naar zijn achtertuin. "Kun je je voorstellen wat voor impact het heeft als er op een halve kilometer afstand ineens een joekel van een windturbine staat? Dat is gewoon veel te dichtbij."

Vink zette met meerdere buren de vereniging Tegenwind Zijderveld op. De naam zegt het al: het is een groep inwoners die zich verzet tegen de mogelijke komst van windmolens in hun dorp. Dat ze er komen zou zomaar kunnen. De gemeente Vijfheerenlanden draagt, net zoals de andere 15 Utrechtse gemeenten waar ze mee samenwerken, bij aan een plan voor de opwek van duurzame elektriciteit in 2030.

'Plaats ze niet zó dichtbij'
Onder meer Zijderveld is in beeld gekomen als potentiële plek voor windmolens in de gemeente. Andere zoekgebieden zijn langs de A27 bij Lexmond, en langs de A2 bij het bestaande windpark Autena Vianen. "Wij begrijpen dat het lastig is om die windturbines in de stad Utrecht te plaatsen, en dat er dan bijvoorbeeld wordt uitgeweken naar Vijfheerenlanden", zegt Vink. "Hier is simpelweg meer ruimte dan in een binnenstad. Balen voor ons, maar als ze er toch moeten komen: hou dan rekening met inwoners. En plaats ze niet zó dichtbij woningen."

Het houdt het dorp enorm bezig, stelt hij. "Ik hoor je denken: dit is weer zo'n geval not in my backyard, dat klopt ook wel. Maar we willen niet de emotie in. We willen gewoon uitgelegd krijgen waarom het Groene Hart van Zijderveld blijkbaar toch wel geschikt zou zijn voor die industriële turbines."

Wij vinden: wat we lokaal verbruiken, moeten we ook lokaal opwekken"
Matteo de Visser

Overigens is niet iedereen tegen de komst van de windmolens. Energiecoöperatie De Knotwilg, met leden uit onder meer Vijfheerenlanden, diende zelfs een verzoek voor de komst van de windmolens in bij de gemeente. "Onze vereniging van burgers wil zich heel graag inzetten voor een duurzamere wereld", legt Matteo de Visser van De Knotwilg uit.

"Wij vinden: wat we lokaal verbruiken, moeten we ook lokaal opwekken. Langs de A2, in de buurt van Zijderveld, vinden wij een geschikte ruimte. Rekening houdend met het landschap, natuur, woningen en wegen is dit gebied wat ons betreft een mogelijke plek voor windenergie. Dat kan goed samen gaan met de koeien en schapen die daar grazen."

 In Zijderveld zit niet iedereen te wachten op windmolens In Zijderveld zit niet iedereen te wachten op windmolens | Foto: RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Voorstanders
Zelf woont De Visser niet in Zijderveld, maar in Leerdam. "Dat is zo'n zes kilometer verderop. We hebben er natuurlijk begrip voor dat het misschien lastiger kan zijn als je er dichterbij woont. We zijn daarom al vanaf het begin met de omwonenden en met vereniging Tegenwind in gesprek. Maar er zijn ook voorstanders. Jongeren, bijvoorbeeld. En: ze moeten toch érgens staan?"

Vanavond houdt de gemeente een informatiebijeenkomst over de windmolens. Wanneer meer duidelijkheid komt over de mogelijke plaatsing van windmolens, weet de gemeente nog niet. "We gaan binnenkort met inwoners en betrokkenen in gesprek over welke locatie op dit moment als eerste geschikt is", laat woordvoerder Marcel Pater weten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -