Gemeenteraad Utrecht geeft groen licht voor nieuw aannamebeleid basisscholen

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een nieuw aannamebeleid voor basisscholen is een stap dichterbij gekomen nadat de Utrechtse raad vanmiddag een voorstel van de wethouder Onderwijs heeft aangenomen. De stad krijgt een centraal aanmeldpunt voor alle kinderen die naar de basisschool gaan. Het plan kreeg brede steun, maar er was ook kritiek. De bal ligt nu bij de basisscholen, die ook nog moeten instemmen met de plannen.
Vorige zomer bleek dat veel Utrechtse basisscholen bij het inschrijven van kinderen in strijd met de wet handelen. De scholen hanteerden een wachtlijst, en sommige kinderen werden al bij geboorte ingeschreven op de voorkeursschool van de ouders. Het waren vooral hogeropgeleide ouders die dit deden. Een voorinschrijving of wachtlijst is bij wet verboden. Het vermindert voor lageropgeleide ouders de kans op plaatsing bij de school naar keuze.

Alternatief plan

Eind vorig jaar kwam PvdA-raadslid Hester Assen al met een voorstel om het probleem op te lossen. Haar voorstel werd echter afgeschoten door een meerderheid van de raad. De partijen wilden liever wachten op een voorstel van wethouder Anke Klein (D66).
Dat voorstel kwam een maand geleden, en leek erg op de plannen van Hester Assen. "Er is veel uit ons voorstel overgenomen door het college. Maar het grote verschil is het tegengaan van segregatie," zegt de PvdA-politica. Volgens haar besteedt het college te weinig aandacht aan het voorkomen dat bepaalde groepen in de samenleving gescheiden worden. Het gaat bij segregatie bijvoorbeeld om etnische scheiding, maar ook de scheiding tussen arm en rijk wordt er mee bedoeld.
Dit systeem komt de keuzevrijheid niet ten goede.
Gertjan te Hoonte (VVD)
In het voorstel van de wethouder komt er een centraal aanmeldpunt voor kinderen van drie jaar oud. Vervolgens zijn er een aantal voorrangsregels. Zo mogen kinderen die al grote broers of zussen op een school hebben naar dezelfde school toe. Als er na die voorrangsregels te veel inschrijvingen op een school zijn, volgt er loting.
Een meerderheid van de raad vindt dit een eerlijk systeem. Julia Kleinrensink van GroenLinks benadrukt de belangrijkste doelen van het systeem: "Ieder kind verdient een gelijke kans. En de samenstelling van de school moet een afspiegeling zijn van de wijk."

Vaag plan

Een aantal partijen was kritisch op het voorstel van de wethouder, zoals oppositiepartij VVD. Die vindt het convenant dat met de schoolbesturen is bereikt te vaag. Het kent te volgens hem veel onzekerheden, zegt raadslid Gertjan te Hoonte: "Bij hoeveel scholen mag je een kind nou aanmelden? Op dit moment weten we het nog niet." Ook maakt Te Hoonte zich zorgen over de keuzevrijheid van de ouders: "Dit systeem komt die keuzevrijheid niet ten goede."
Ook Stadsbelang Utrecht is kritisch, maar dan op de financiering van het plan. Volgens Kenneth de Boer is het aanmeldbeleid een verantwoordelijkheid van de scholen zelf en dan is het vreemd dat de gemeente daarvoor de portemonnee trekt.

Weggestemd

Zoals al werd verwacht werd het alternatieve voorstel van Assen weggestemd. Het plan van wethouder Klein haalde het wel. Om toch meer aandacht voor de bestrijding van segregatie te bereiken diende Assen nog wel een motie in, waarin ze opriep om het tegengaan van de scheiding als doel op te nemen. Ook die motie haalde het niet.
De schoolbesturen zijn ook al akkoord gegaan met het convenant, maar ook daar moet nog een democratisch proces worden afgewerkt. De medezeggenschapsraden moeten hun oordeel er nog over geven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.