RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Geen nieuwe Aldi in Driebergen-Rijsenburg: 'Groot gebouw past niet in het centrum'

DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Als het aan het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug ligt, gaat het plan om een Aldi-supermarkt te bouwen aan de Appelgaard in Driebergen-Rijsenburg niet door. De aanvraag voldoet niet aan de welstandseisen. Aldi is boos en dreigt de gemeente met een miljoenenclaim.

Lang traject
Al sinds 2009 probeert Aldi een nieuwe, grotere, vestiging te openen in Driebergen-Rijsenburg. Maar omwonenden zien dat niet zitten. Ze zijn bang voor geluids-, licht- en verkeersoverlast. Tot nu toe is het Aldi niet gelukt om een vergunning te krijgen voor hun grotere pand, tot irritatie van advocaat Hugo Doornhof: "De gemeenteraad heeft het vertrouwen gewekt en daarop heeft Aldi een grote investering gedaan. Voor 2019 wees alles erop dat Aldi een nieuwe vestiging kon openen aan de Appelgaard. Nu lijkt het omgekeerde te gebeuren."

Bezwaar omwonenden geen probleem, formaat van gebouw wel

Maar de vergunning is niet afgewezen door het bezwaar van omwonenden, vertelt wethouder Rob Jorg. "Wij zijn als college van mening dat de aanvraag binnen de normen blijft. Hij is dus niet afgewezen omdat omwonenden bezwaar hebben gemaakt. De aanvraag is afgewezen omdat de welstandscommissie negatief adviseert. Die vindt het grote gebouw niet passen in de kleinschalige bebouwing in het centrum van Driebergen-Rijsenburg. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Je kan ook een groot pand bouwen dat er van buitenaf uitziet als meerdere kleine gebouwen."

Aldi mag dus, als het aan het gemeentebestuur ligt, gewoon een nieuwe supermarkt openen aan de Appelgaard. Maar het pand moet dan wel in de omgeving passen. Iets dat Aldi allang wist, zegt de wethouder. "Het verbaast ons dat Aldi geen aangepast plan in heeft gediend. We hebben ze gevraagd of ze nog iets gingen doen met het welstandsadvies. Maar we hebben daar geen reactie op gekregen."

Miljoenenclaim
Ondertussen onderzoekt Aldi een nieuwe gang naar de rechter. De supermarkt is wel van plan om eerst het definitieve besluit van de gemeenteraad af te wachten.

"Er wordt een trucje toegepast omdat het nu op welstand wordt gegooid. De gemeente probeert hiermee om onder de afspraken die zijn gemaakt uit te komen," zegt advocaat Doornhof. "We zijn van plan om de rechter hierover te laten oordelen. En we bereiden ook een schadeclaim voor. Dat gaat om miljoenen. Er wordt met vuur gespeeld in het gemeentebestuur."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -