Utrecht wil Ronald McDonaldhuis in weiland naast WKZ

© Kinderfonds.nl
UTRECHT - Ook de Utrechtse gemeenteraad bemoeit zich met de locatiekeuze voor het nieuwe Ronald McDonaldhuis in universiteitswijk De Uithof. Een meerderheid van de raad steunt het plan van het bestuur van het universiteitscomplex dat het pand moet komen in een weiland naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Eén probleem: de gemeente gaat er helemaal niet over.
In het Ronald McDonaldhuis kunnen ouders overnachten, van wie het kind ernstig ziek is opgenomen in het WKZ, of het Prinses Máxima Centrum voor kinderen met kanker. Het huidige pand ligt nu nog ten westen van het WKZ, en moet plaatsmaken voor een parkeergarage. Die parkeergarage moet ervoor zorgen dat De Uithof autoluw wordt. En dus heeft Ronald McDonald een nieuwe plek nodig. Bij die zoektocht zijn vijftien locaties onderzocht, elk met voor- en nadelen. Zo liggen sommige locaties te ver van de ziekenhuizen.

Locatie 'E'

Na de studie bleef er één locatie over, die de aanduiding 'E' kreeg. Die ligt direct naast de ziekenhuizen, in een weiland. Dat weiland heeft een belangrijke ecologische en cultuurhistorische waarde en daarom is het provinciebestuur, dat erover beslist, tegen deze plek. Vervolgens begonnen onder andere het UMC Utrecht, de Universiteit Utrecht en het Prinses Máxima Centrum een petitie, die inmiddels ruim 100.000 keer is ondertekend. Zij willen dat de provincie overstag gaat. Er moet gebouwd worden in het weiland, of zoals dat in het jargon heet 'buiten de rode contour'.
Daar is een meerderheid van de Utrechtse raad het mee eens, ondanks tegenstand van de rest van de raad. Zo noemt de ChristenUnie de petitie 'chantage'. Raadslid Jan Wijmenga: "Die petitie is onfatsoenlijk."
Ook GroenLinks is tegen. Floor de Koning: "Natuurlijk wil GroenLinks een goede locatie voor het Ronald McDonaldhuis. Er is besloten dat er niet meer buiten de rode contour gebouwd mag worden. Dus als hiernaar wordt gekeken zullen we jarenlang een juridische strijd hebben met uiteindelijk een afwijzing door de rechter en daardoor een vertraging van de realisatie van het Ronald McDonaldhuis."

Onmogelijke opdracht

Wethouder Klaas Verschuure (D66) is niet blij met het besluit van de raad, die verwacht van hem dat hij gaat praten met de provincie: "U stuurt me op pad met een onmogelijke opdracht."
Maar daar is zijn partijgenoot Jelmer Schreuder het niet mee eens, die denkt dat de gemeente wel degelijk invloed kan uitoefenen op de locatiekeuze. En dan is het pikant om te weten dat D66 in Provinciale Staten juist tegen een uitbreiding buiten de rode contour is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.