RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Winterweer maakt schaatsclubs populair: 'We bieden meer dan een natuurijsbaan'

UTRECHT/AMERSFOORT - IJsverenigingen in de regio staan na de vorstperiode van vorige week ineens in de belangstelling. Ondanks het voorspelde lenteweer gaan komend weekend veel aspirantleden toch weer het ijs op.

"Ik denk dat mensen even hebben geproefd aan de winter en denken: dit wil ik nog beter kunnen", zegt voorzitter Clarine Bronkhorst van Schaatsvereniging Utrecht. "Of misschien willen ze wel voorbereid zijn op de volgende strenge winter. En als schaatsvereniging voelen we ons erg bevoorrecht dat we als een van de weinige sporten continu door konden gaan tijdens de coronamaatregelen."

Kunstijs
Het natuurijs is inmiddels overal in de provincie gesmolten, maar op de Vechtsebanen wordt komend weekend volop geschaatst op kunstijs. "Ik sprak afgelopen week mensen die vijftien of dertig jaar niet hadden geschaatst en nu gingen ze voor het eerst weer eens het ijs op", zegt Bronkhorst. "Die denken nu: dit moeten we beter onder de knie krijgen en laten we maar eens kijken of mijn kind het leuk vindt. Ik kan me voorstellen dat dat de overweging is."

Vooral kinderen tot twaalf jaar blijken interesse te tonen in de Utrechtse vereniging, merkt Bronkhorst. "Normaal krijgen we aan het eind van het seizoen niet veel aanmeldingen meer voor een proefles. Nu zijn het er tientallen. En allemaal precies na het afgelopen weekend, dat valt ons echt op."

Opleving
Ook de Amersfoortse IJsvereniging krijgt sinds het winterweer een duwtje in de rug. De ijsbaan in Amersfoort ging vorige week als een van de eerste in de regio open. "Als er natuurijs is heb je een opleving van ijsverenigingen", weet voorzitter Joost van Dolderen. "Dat is eigenlijk altijd al zo."

Uiteindelijk konden leden en donateurs in Amersfoort vijf dagen genieten van de baan. "Door corona moesten het wel met de rem erop, maar donateurs krijgen bij ons voorrang", zegt Van Dolderen. "We hebben daardoor veel nieuwe donateurs kunnen verwelkomen die snel naar binnen wilden. Nu proberen we die mensen duidelijk te maken dat we meer zijn dan een natuurijsbaan, dat we serieus schaatsen in Utrecht en ook veel doen met inlineskaten."

Groepjes kinderen
Of de belangstellenden ook daadwerkelijk lid worden valt nog te bezien. Voor volwassenen zijn de proeflessen op de Vechtsebanen lastig te organiseren binnen de coronaregels, maar komend weekend maken de schaatsclubs van Amersfoort en Utrecht al wel kennis met de eerste groepjes enthousiaste kinderen.

"We hebben niet meteen twintig kinderen op de baan hoor, want ook dat is nu heel strikt", zegt Bronkhorst. "Het is niet zo dat ouders hun kind even kunnen afleveren, het gaat allemaal op uitnodiging."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -