RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Aantal sterfgevallen in coronatijd gedaald tot normaal niveau: 'Minder mensen overleden aan andere oorzaken'

PROVINCIE UTRECHT - Voor het eerst sinds september 2020 zijn niet meer mensen overleden dan normaal te verwachten valt in deze tijd van het jaar, meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers. In de provincie Utrecht normaliseerde dit getal al in week 3, al lag het sterftecijfer in onze regio vorige week wel weer iets hoger: 250 ten opzichte van 240 vorig jaar.

In Drenthe, Zeeland en Limburg overleden vorige week zelfs minder mensen dan in dezelfde week in 2020. Benieuwd naar de cijfers in jouw provincie? Bekijk hieronder de kaart.Het CBS schat dat in week 6, die duurde van 8 tot en met 14 februari, zo'n 3400 Nederlanders zijn gestorven. Dat sterftecijfer ligt een fractie lager dan de prognose, waarin de gevolgen van het coronavirus buiten beschouwing worden gelaten. De schattingen van het CBS liggen doorgaans niet ver van de definitieve cijfers af.

"Dit betekent niet dat er geen mensen meer overlijden aan Covid-19", vermeldt het statistiekbureau er voor de duidelijkheid bij. Tot nog toe heeft het RIVM 293 aan corona gerelateerde sterfgevallen geregistreerd in de afgelopen week. Er zijn dus minder mensen overleden aan andere oorzaken. Landelijk overleden er in week 5 (1 tot 7 februari) in totaal nog 3619 mensen, bijna 5 procent boven normaal.

Oversterfte sinds september
Sinds week 39 (21 tot 27 september) stierven iedere week meer mensen dan normaal gesproken te verwachten zou zijn. In heel 2020 bedroeg de zogeheten oversterfte ruim 15.000 mensen, op een totaal van bijna 169.000 overledenen. Dat aantal is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo hoog geweest. Covid-19 is de hoofdoorzaak. Daarnaast stierven vorige zomer relatief veel mensen tijdens een hittegolf.

Volgens het CBS zijn in de laatste week vooral minder 80-plussers overleden dan in de weken daarvoor. Bij mensen onder de 80 jaar bleef de sterfte ongeveer gelijk.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -