Woning in Leerdam volledig uitgebrand: 'De klap komt waarschijnlijk pas morgen'

LEERDAM - In een woning aan de Hoogeind in Leerdam is vanochtend brand uitgebroken. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gaat het om een grote brand en wordt het gebouw als verloren beschouwd. "De woning staat van voor tot achter in brand", aldus een woordvoerder. Niemand raakte gewond.
Woning in Leerdam volledig uitgebrand
Het vuur ontstond omstreeks 06.40 uur bij de schoorsteen van de woonboerderij. Meerdere eenheden zijn ter plaatse om de brand te blussen. "We hebben opgeschaald omdat de brand naar binnen is geslagen. Het gaat bovendien om een rietenkap, dus er zijn specialisten uit Cothen en Werkhoven opgeroepen om te helpen bij de bestrijding van de brand", liet een woordvoerder eerder vanochtend weten.
De uitslaande woningbrand in Leerdam.
De uitslaande woningbrand in Leerdam. © Persbureau Midden Nederland

Woning volledig verwoest

Omdat het pand niet meer te redden is, proberen brandweerlieden vooral te voorkomen dat het vuur omliggende gebouwen beschadigt. Achter de woning zit namelijk een loods waar kunststof kozijnen liggen opgeslagen. "Dus we proberen te voorkomen dat de brand overslaat naar dat gedeelte van het bedrijf."
Brandweerlieden proberen het vuur met man en macht te bestrijden
Brandweerlieden proberen het vuur met man en macht te bestrijden © Persbureau Midden Nederland
Brandweerlieden waren tot ver in de middag bezig met blussen. Vanwege de vele rookontwikkeling was het lastig om het vuur te bestrijden. Hoe de brand is ontstaan is ook nog niet helemaal bekend.
De bewoner vertelde vanochtend aan RTV Utrecht dat de verwarming het niet deed en dat hij daarom besloot de houtkachel aan te zetten. Daarna begon het voor de schoorsteen te branden en ging het heel snel. "De klap zal waarschijnlijk pas morgen komen", aldus de bewoner. Verder zegt een omwonende dat een deel van de woning recent is verkocht; de overdracht zou later deze maand plaatsvinden.

Burgemeester: 'Het is echt verschrikkelijk'

Burgemeester Sjors Fröhlich kwam vanochtend een kijkje nemen bij de woning: "Het is echt verschrikkelijk. Ik heb de bewoners gesproken en ze zijn heel erg geschrokken, maar ook gelaten. Dat begrijp ik wel, want je ziet iets wat je letterlijk en figuurlijk hebt opgebouwd in vlammen opgaan. Dan zeg je maar tegen ze: ik ben blij dat u hier staat en niet binnen bent."
Voor zover bekend raakte niemand gewond bij de brand. Een woordvoerder: "Wat ik net begreep van een buurvrouw is dat de bewoners van het huis nog niet beseffen wat er is gebeurd. Ze zijn niet gewond geraakt, maar ze zijn wel hevig ontdaan", aldus een woordvoerder van de VRU.

Brandlucht

Een woordvoerder meldde vanochtend dat de brand tot in Vianen te ruiken is. Het advies luidde daarom om ramen en deuren dicht te houden. Op Twitter meldden mensen uit onder meer Utrecht, Nieuwegein dat zij ook een 'behoorlijke brandlucht' roken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.