Intravacc wil vaccinfabriek bouwen in Bilthoven: 'Moet ons minder afhankelijk maken'

© ANP
BILTHOVEN - Het Nederlandse overheidsinstituut voor vaccinonderzoek Intravacc wil binnen 2,5 jaar een nieuwe vaccinfabriek bouwen op het Utrecht Science Park-terrein in Bilthoven. Die moet een 'waakvlamfunctie' krijgen om in geval van een pandemie te kunnen worden ingezet.
De nieuwe fabriek moet tussen de 40 miljoen en 200 miljoen doses per jaar kunnen produceren "in tijden van nood". Binnenkort wordt een design-concept opgezet, waarna duidelijk wordt hoe de fabriek er precies uit komt te zien. Deze fase gaat ongeveer een half jaar duren.
De fabriek moet "Nederland in de toekomst veel minder afhankelijk maken van het buitenland in geval van een pandemie", zegt topman Jan Groen van Intravacc. De fabriek moet straks geschikt zijn voor zowel de feitelijke productie van vaccins als voor het afvullen en verpakken van de vaccinflacons. Buiten crisistijden is de fabriek beschikbaar voor de productie van vaccins van Intravacc en andere ondernemingen.
Sinds de uitbraak van het coronavirus klinken er geluiden dat Nederland minder afhankelijk moet zijn van het buitenland voor onder meer de productie van medicijnen en mondkapjes. Ook om de levering van bestelde coronavaccins is veel te doen.

Werkgelegenheid

De bouw van de nieuwe fabriek draagt volgens het instituut ook bij tot het aantrekken van nieuwe bedrijven op het Utrecht Science Park. Ook blijft de werkgelegenheid daarmee overeind nadat eerder het RIVM aankondigde daar te vertrekken.
Intravacc maakte ook bekend in het tweede kwartaal een proeffabriek in gebruik te nemen. Daar kunnen kandidaatvaccins worden geproduceerd en getest in de fase 1 en fase 2-studies.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.