Lenteweer op komst, drukte verwacht in de bossen: 'Heb respect voor de natuur'

PROVINCIE UTRECHT - "Het ruikt anders dan vorige week. De geur is moeilijk te omschrijven, maar het is lichter". Boswachter Hanne Tersmette wandelde vanochtend door de Kaapse Bossen bij Doorn waar de eerste zonnestralen het begin van het lenteweer inluidden. Waar heel Nederland vorig weekend nog op de schaatsen stond en er vorst in de lucht zat, ligt er de komende dagen zonnig weer in het verschiet en wordt er, met tegelijkertijd de start van de voorjaarsvakantie, juist in de bossen drukte verwacht.
Binnen een week tijd stijgt de temperatuur met zo'n vijftien tot twintig graden. De vogels in de Kaapse Bossen hebben volgens Tersmette meteen 'het voorjaar in de bol'. Deze ochtend laten ze zich goed horen. "Ze zijn volop bezig met het afbakenen van hun territorium", vertelt ze.
Na een ijskoude week vindt Tersmette de plotselinge temperatuurverandering 'wel warm'. Ze maakt zich tot nog toe geen zorgen om de natuur, tenzij er over een paar weken weer strenge vorst aankomt. Tersmette: "De vogels hebben dan wel een probleem. De insecten worden ook actief door deze temperaturen. Als het koud wordt, gaan die insecten dood, de vogels hebben dan geen eten en de jongen worden niet groot."

Bang voor de drukte

Het is geen zorg voor nu, zegt Tersmette. Waar ze wel een beetje bang voor is, is de te verwachten drukte in de Utrechtse bossen aankomend weekend. "Ik hoop dat bezoekers respect hebben voor de natuur", zegt ze. "Dus op de paden blijven, de hond aangelijnd waar dat moet en niet zomaar door het bos struinen. De natuur heeft rust nodig om het voorjaar in te luiden en daar hebben ze ons niet bij nodig."
Boswachter Hanne Tersmette kijkt uit naar de zwarte specht
Boswachter Hanne Tersmette kijkt uit naar de zwarte specht © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Ook Rob Metz, burgemeester van Soest, maakt zich op voor de drukte. "Ik denk wel dat het druk wordt. Het is de eerste echte mooie lentedag en hoewel we vorige week heerlijk buiten konden zijn, is zo'n dag niet het moment om je huis schoon te maken."
De natuur kan de drukte hebben, zegt Metz, maar hij doet wel een oproep om geen vuil achter te laten. De parkeerplaatsen in de buurt zijn de knelpunten. "Vanaf morgen staan er overal verkeersregelaars paraat. Dat is absoluut noodzakelijk." Verder heeft de gemeente gekeken naar extra plekken waar mensen hun auto kunnen parkeren. Nu de competities niet doorgaan kunnen parkeerterreinen van sportverenigingen gebruikt worden en ook de parkeerplaats van museum de Paltz is beschikbaar.

Tip: kom met de fiets

Veel parkeerplekken beschikbaar dus, maar Metz heeft een aanrader voor mensen die van de natuur willen genieten: "Het is mooi weer om te fietsen, dus dat is dan ook mijn oproep."
Ook Tersmette houdt dit weekend een oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat bezoekers met respect met de natuur omgaan zodat iedereen ervan kan genieten. En ze heeft nog een tip voor natuurliefhebbers: "Sta gewoon even stil en luister naar alle vogelgeluiden. Probeer ze ook met je ogen te zoeken en je zult zien dat je veel verschillende soorten ontdekt."
Een Utrechtse fietsenmaker maakt zich ook op voor drukte dit weekend. Nu iedereen de schaatsen heeft opgeborgen, komen de fietsen weer tevoorschijn, dat zorgt voor drukte in zijn zaak. En op landgoed Den Treek-Henschoten in Leusden rijdt dit weekend een bakfiets rond die versnaperingen verkoopt aan natuurliefhebbers.
Ondernemers druk in de weer voor het lenteweekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.