Welzijn en geluk leidend voor herinrichting nieuw stadscentrum Nieuwegein

De huidige tramlijn wordt verplaatst
De huidige tramlijn wordt verplaatst © RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Wandelaars en fietsers worden leidend in de plannen voor het nieuwe stadscentrum City in Nieuwegein. Dat bleek gisteren bij de eerste inhoudelijke vergadering over de plannen in de Nieuwegeinse gemeenteraad. Bovendien verkiest het college welzijn en geluk boven klimaatneutraal bouwen. In het gebied worden 1600 tot 2000 nieuwe woningen gebouwd.
In 2017 sprak Nieuwegein de wens uit om van City de meest duurzame binnenstad van Nederland te maken. Maar je kunt duurzaam op verschillende manieren bekijken, legt gebiedsmanager Wieger Apperloo uit. "Een volledige focus op het creëren van een energieneutraal gebied levert ons te weinig op, want het gebied volbouwen met zonnepanelen gaat ten koste van de groenvoorziening."
Hij legt de focus dan ook liever op het creëren van een goede (mentale) gezondheid en welzijn voor iedereen die het gebied bezoekt. "En groen is hiervoor de basis", zegt hij. In het hele gebied worden bomen en ander groen geplaatst. Voor het welzijn van burgers, om te zorgen voor meer biodiversiteit in het gebied, maar ook voor de isolatie van woningen op warmere dagen.

Gelukkige gemeenschap

"We willen niet alleen uitnodigen tot beweging - lopen en fietsen -, maar het moet ook fijn en aantrekkelijk zijn om er rond te lopen", zegt Apperloo. De discussie over wie de duurzaamste binnenstad van Nederland heeft, is volgens hem eigenlijk kul. "Het gaat om het creëren van de beste mix aan maatregelen voor een gelukkige gemeenschap", stelt hij.
De tramlijn langs CityPlaza wordt vijftien meter verplaatst om ruimte te maken voor voetgangers en fietsers. Zo ontstaat een knooppunt voor de tram, bus, wandelaar en fietser. En er worden loop- en fietsroutes ontwikkeld. In het gebied is veel minder ruimte voor auto's dan in veel andere gebieden in Nieuwegein
"Ik weet niet of we hiermee de meest duurzame binnenstad worden, maar we gaan wel ons best doen door de ideale omstandigheden te creëren", zegt woordvoerder Karin Borsje van de gemeente. 1 april stemt de raad over precieze uitwerking van plannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.