Onvrede in Odijk: pastoor staat kerkgangers geen eigen livestream toe

ODIJK - Onder kerkgangers en bij de pastoraatsgroep van de Nicolaaskerk in Odijk heerst onvrede. Sinds december zijn de gelovigen afhankelijk van een centraal georganiseerde livestream vanuit Houten of Culemborg, maar een deel van katholiek Odijk kijkt liever naar de eigen kerk en voorganger op zondagochtend. De pastoor van de overkoepelende parochie H. Paus Johannes XXIII (PJ23) geeft daar echter geen toestemming voor.
"Ze eisen als hoofdkerk de uitzendingen op", "mensen storen zich eraan" en "ik begrijp niet waarom de streams niet naast elkaar kunnen bestaan" zijn enkele uitspraken die RTV Utrecht hoort van kerkgangers die anoniem willen blijven.
Ophef rond streamingsdienst

Streamingdienst

De onlineviering is bij veel kerken niet meer weg te denken. Sinds de aangekondigde lockdown in december zijn er geen fysieke diensten meer in de kerken van parochie PJ23 waar acht kerken in de regio onder vallen. Wel zijn er gestreamde diensten beschikbaar, zodat de band tussen kerkgangers en de kerk blijft bestaan. De pastoraatsgroep van de Nicolaaskerk zou graag een eigen stream organiseren, maar de pastoor geeft geen toestemming. "En dat betekent voor ons dat we niet vrij zijn om uit te zenden", klinkt de kritiek.
Een beslissing die pastoor Fred Hogenelst goed uit te leggen vindt. "Omdat Odijk mensen nodig heeft in de kerk om een livestream te verzorgen. We willen dat mensen zo min mogelijk reisbewegingen maken." Hogenelst bedoelt hiermee dat mensen naar de kerk moeten komen en er al snel tien mensen nodig zijn om een onlinedienst op te zetten.
PJ23 organiseert wekelijks onlinediensten vanuit Houten en Culemborg. In de kerk in Houten is geïnvesteerd. Daar staan camera's en microfoons op een regieset aangesloten zodat gelovigen thuis de vieringen kunnen volgen.

Kritiek

De kritische kerkgangers uit Odijk benadrukken dat parochianen uit het dorp het fijner vinden om hun eigen vertrouwde kerk te zien met hun eigen voorganger: "Dat is toch anders dan de andere kerk. En Hogenelst zien we maar een of twee keer per jaar."
De Nicolaaskerk in Odijk
De Nicolaaskerk in Odijk © RTV Utrecht
Volgens pastoor Hogenelst botst het nu inderdaad. "Odijk is een actieve gemeenschap die een hoop dingen voor elkaar krijgt en daar zijn we ook blij mee. Maar we weten ook in de maatschappij dat mensen meer willen dan kan. Het is dus niet zo dat we alles kunnen goedvinden dat gevraagd wordt. We willen samen blijven optrekken, zo zoeken we naar die balans."
De streambehoevende Odijkers zitten tussen twee vuren, zo omschrijven ze het zelf. "Met de mensen die meer zelf willen doen aan de ene kant, en de koers van de kerk aan de andere." Onlangs is vanuit de Nicolaaskerk toch een livestream gekomen, met toestemming van Hogenelst. Dat was een viering rond carnaval en Valentijn. "We hadden 125 kijkers. Dat is heel erg gewaardeerd", zegt een kerkganger. Toch blijft de wens voor meer zendvrijheid bestaan omdat het, naar hun inzicht, het gemeenschapsgevoel erdoor versterkt.

Pasen

Ondertussen kijkt het overkoepelend kerkbestuur al vooruit naar Pasen. Ze hopen dan weer wat mensen in de kerk te kunnen ontvangen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.