RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van winterpret naar zonnig kamperen: 'Gewoon even ontsnappen aan vier muren'

VIJFHEERENLANDEN - Zo rijd je nog op je noren over de bevroren Loosdrechtse Plassen, het volgende moment pak je de tent in en ben je onderweg naar een camping om in stralend voorjaarsweer vakantie te vieren. Campingeigenaren zijn enthousiast, want bij gebrek aan wintersport of een vliegreis naar de tropische zomerzon, blijft het gros van de vakantievierders in eigen land. "Iedereen wil toch even ontsnappen aan die vier muren, en waar kan dat beter dan op de camping?"

Bij camping De Victorie in Meerkerk bladert eigenaar Kees van den Berg enthousiast door zijn lijst met reserveringen. Half maart barst het kampeerseizoen los en op deze boerencamping willen de gasten tegen die tijd zeker zijn van een plekje. "Het is niet te geloven. Normaal gesproken, boeken mensen last-minute, maar dat is nu heel anders. Mensen willen er meer dan ooit veilig op uit in deze coronatijd. En hier is zoveel ruimte, dat je coronaproof op je eigen stukje land kan verblijven."

Voorjaar in de lucht
De Meerkerkse branchevereniging Stichting Vrije Recreatie (SVR), waarbij in Nederland 1.200 boerencampings zijn aangesloten, ziet de drukte ook terug op de website. "Er is echt een stormloop op reserveringen", vertelt woordvoerder Bas van Mill. "Door corona is gewoon nog niet bekend of een vakantie naar het buitenland erin zit. En mensen zijn er na vorige zomer ook achter gekomen dat vakanties in eigen land eigenlijk ook wel goed bevallen."

Campingeigenaar Van den Berg heeft er dan ook zin in. "Ruik je het? Het voorjaar zit in de lucht! Laat maar komen, die campinggasten. Gaan we er hopelijk een coronaproof feestje van maken. Als het zo doorgaat, wordt dit ons drukste seizoen ooit."

Vlag nog niet uit
Zijn de reguliere campings ook zo enthousiast? Bij camping De Zeven Linden in Baarn "ziet het er goed uit" voor deze voorjaarsvakantie. "Voor de rest van het seizoen vind ik het lastig te voorspellen", zegt campingeigenaar Sjors van Gestel. "Ik durf de vlag nog niet helemaal uit te hangen. Vorig jaar veranderde er ook veel gedurende het jaar, toen bijvoorbeeld het sanitair moest sluiten. Mensen durven daardoor niet te ver vooruit te boeken."

Lees ook: Sanitair op campings weer open: 'De eerste gaat met applaus onder de douche'

Toch hebben gasten er weer zin in, merkt Van Gestel. "Vorig jaar zagen we ook dat mensen na een persconferentie annuleerden, maar na verloop van tijd toch weer terugkwamen. Mensen willen er gewoon op uit, even weg uit de vier muren. Dat zie je ook wel aan die drukte in de natuur steeds. En niet alleen nu met het mooie weer hoor. Tijdens de sneeuw laatst hadden wij het ook druk. Winterkampeerders waren er genoeg, en eerlijk is eerlijk: dat levert ook prachtige kampeerfoto's op."

Vakantiehuisjes
Branchevereniging RECRON herkent het beeld, en dan met name voor vakantiehuisjes en -bungalows. "Dat horen we eigenlijk wel in iedere regio terug. Mensen kunnen niet meer wintersporten, en zoeken het dus dichter bij huis", laat een woordvoerder weten. "Ook buiten de vakantieperiode vinden de huisjes gretig aftrek, omdat mensen veel vanuit huis online werken en dat dan soms graag vanaf een vakantieadres willen doen."

Huiverig
Toch loopt het niet bij alle campings storm, merkt de branchevereniging. "Ik denk niet dat alle campings dit zo ervaren." Dat klopt, want bij camping de Grebbelinie in Renswoude loopt het aantal reserveringen juist achter. "Normaal zijn we voor Hemelvaart en Pinksteren al helemaal volgeboekt, maar nu komt er mondjesmaat wat binnen", zegt eigenaar Wijnand van Triest.

"Ik het idee dat mensen toch wat huiverig zijn om te boeken. Veel mensen vragen bijvoorbeeld naar de voorwaarden. Ik denk toch dat mensen in afwachting zijn van wat er gaat komen. Moet straks het sanitair weer dicht? Of kunnen ze toch nog naar het buitenland? Ik denk dat er een grote groep is die wacht met boeken tot het laatste moment."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -