Nieuwe avondklokwet goedgekeurd, sauna's willen met sneltests weer open en cafésjaal is een succes

PROVINCIE UTRECHT - Op de dag dat de senaat instemde met de nieuwe spoedwet over de avondklok was er ook nog genoeg ander coronanieuws. In dit overzicht lees je het belangrijkste nieuws van donderdag 18 februari, met onder andere plannen voor een vaccinfabriek in Bilthoven en een café dat op een creatieve manier de eigen broek probeert op te houden.

Nieuwe avondklokwet mogelijk al dit weekend

De nieuwe avondklokwet ligt klaar. De Eerste Kamer heeft vanavond ingestemd met de spoedwet die de avondklok alsnog een juridische basis moet geven. Gisteren ging de Tweede Kamer al akkoord. Volgens justitieminister Ferd Grapperhaus zegt dat de wet dit weekend al in kan gaan.
Het hof doet volgende week vrijdag evengoed nog uitspraak in het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok. Afgelopen dindag oordeelde een rechter in Den Haag nog tijdens een kort geding dat de huidige avondklok niet rechtsgeldig is. Diezelfde avond oordeelde weer een andere rechter dat de avondklok van kracht is tot er een uitspraak in het hoger beroep komt. Mocht ook dat vonnis in het nadeel van het kabinet uitvallen, dan ligt er nu een nieuwe wet klaar waardoor mensen toch nog verplicht kunnen worden om 's avonds en 's nachts binnen te blijven.
Overigens was het ingelaste debat van de Eerste Kamer de reden dat de senatoren voor het eerst zelf de avondklok doorbraken. Senaatsvoorzitter Jan Anthonie de Bruijn waarschuwde de tientallen senatoren in de middag al dat ze de avondklokverklaringen op orde moesten maken omdat het er op begon te lijken dat ze niet voor 21.00 uur thuis zouden zijn.

Bijna driehonderd nieuwe besmettingen in provincie Utrecht

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 299 nieuwe coronabesmettingen in de provincie Utrecht gemeld. Dat zijn er 28 minder dan gisteren. Het zijn er ook iets minder dan vorige week vrijdag, toen er 330 nieuwe besmettingen waren.
In Renswoude was er voor de tweede keer in drie dagen geen coronabesmetting. Ook Woudenberg registreerde slechts één besmetting. In absolute aantallen waren de meeste besmettingen in Utrecht (49), Amersfoort (29) en Bunschoten (21). Het aantal besmettingen in Bunschoten is vertekend omdat daar vanwege een grootschalige testpilot veel meer mensen worden getest. In onderstaande kaart is het verloop van het aantal besmettingen in de provincie goed te zien.
Er zijn verder vijf nieuwe ziekenhuisopnamen. Drie inwoners van de provincie overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Deze laatste cijfers zijn mogelijk niet actueel, omdat sterfgevallen vaak later aan het RIVM worden doorgegeven.
In heel Nederland nam het aantal coronabesmettingen juist toe. De afgelopen dag waren er 4761 positieve testen. Dat zijn er fors meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 3705 per dag ligt. Volgens de cijfers van het RIVM overleden de afgelopen dag 50 mensen aan de gevolgen van het coronavirus.

Kerken kunnen mogelijk worden gebruikt als leslocatie

Protestantse kerken kunnen mogelijk worden gebruikt als tijdelijke lokalen voor middelbare scholen. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) roept de aangesloten gemeenten op "serieus te overwegen de gebouwen open te stellen voor het voortgezet onderwijs. Wij vinden dat een mooie beweging, we willen een kerk zijn te midden van 17 miljoen Nederlanders", laat het bestuur van de landelijke kerkorganisatie weten.
De Utrechtse middelbare scholen riepen het kabinet eerder deze maand al op om de leerlingen zo snel mogelijk weer naar school te laten gaan. Volgens hen gaat het met veel leerlingen niet goed. Leerlingen hebben moeite om zich te concentreren tijdens de online lessen en voelen zich vaak somber.

Volgende week pas uitspraak over afschaffen avondklok

Intravacc wil vaccinfabriek in Bilhoven bouwen

Het Nederlandse overheidsinstituut voor vaccinonderzoek Intravacc wil binnen 2,5 jaar een nieuwe vaccinfabriek bouwen op het Utrecht Science Park-terrein in Bilthoven. Die moet een 'waakvlamfunctie' krijgen om in geval van een pandemie te kunnen worden ingezet. De nieuwe fabriek moet tussen de 40 miljoen en 200 miljoen doses per jaar kunnen produceren "in tijden van nood".
De fabriek moet "Nederland in de toekomst veel minder afhankelijk maken van het buitenland in geval van een pandemie", zegt topman Jan Groen van Intravacc. De fabriek zou straks geschikt zijn voor zowel de feitelijke productie van vaccins als voor het afvullen en verpakken van de vaccinflacons. Buiten crisistijden is de fabriek beschikbaar voor de productie van vaccins van Intravacc en andere ondernemingen.

Utrecht International Comedy Festival toch online

Het Utrecht International Comedy Festival (UICF) was vorig jaar het laatste festival vanuit TivoliVredenburg voordat de coronacrisis toesloeg. Als je het de organisatie toen had gevraagd, hadden ze vast en zeker gedacht dat er nu weer volop publiek in de zalen zou zitten.
Maar het coronavirus bleek hardnekkiger dan gedacht. Bij de pakken neerzitten, doen ze niet. Daarom is er nu een editie die geheel online is. Hoewel de grappen zonder publiek iets lastiger te timen zijn, heeft de nieuwe versie ook voordelen. Zo zijn internationale komieken veel makkelijker te strikken en kan het festival ook een stuk langer duren. Een maand lang is er elk weekend een show.

Sauna's willen met hulp van sneltests weer open

De saunabranche pleit er bij de politiek en hetOutbreak Management Team (OMT) voor om weer open te mogen, in eerste instantie gedeeltelijk. Volgens de Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness Bedrijven (VNSWB) is saunabezoek veilig als voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Zo moet voor iedere bezoeker minimaal tien vierkante meter beschikbaar zijn.
Sneltesten op locatie kunnen de veiligheid verder verhogen, aldus de brancheorganisatie in een brief die ze naar het OMT, de betrokken ministeries en alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben gestuurd. Volgens de branche hebben sauna's als voordeel dat het coronavirus niet goed bestand is tegen hoge temperaturen.

Eigen sjaals van De Zaak zijn een succes

Hoe houd je als café in deze tijd je hoofd boven water? Het in Utrecht populaire café De Zaak besloot sjaals te verkopen. De eerste tweehonderd stuks vlogen over de toonbank.
Al blijft het financieel nog steeds krap, zegt eigenaar Rien van den Hoek. Samen met de overheidssteun gaat het allemaal maar net. "Een bedrijf als De Zaak heeft tussen de 10.000 en 15.000 euro aan vaste lasten en we krijgen 9.000. Dus die andere 6.000 moet ook ergens vandaan komen. Dat doen we met dit soort dingen."
De Zaak komt met sjaals de winter door

Aantal sterfgevallen daalt tot normaal niveau

Voor het eerst sinds september 2020 zijn niet meer mensen overleden dan normaal te verwachten valt in deze tijd van het jaar. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers. In de provincie Utrecht was dit zelfs al iets eerder het geval. In de derde week van januari was het sterftecijfer niet hoger dan gemiddeld. Vorige week waren er in onze regio wel weer iets meer sterfgevallen: 250 ten opzichte van 240 vorig jaar.
In heel Nederland bedroeg in 2020 de zogeheten oversterfte ruim 15.000 mensen, op een totaal van bijna 169.000 overledenen. Dat aantal is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo hoog geweest. Covid-19 is de hoofdoorzaak. Daarnaast stierven vorige zomer relatief veel mensen tijdens een hittegolf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.