RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Noodkreet speelgoedwinkel Amersfoort aan minister: 'Gooi die deuren open, doe het'


AMERSFOORT - Winkelier Marlotte Groen heeft een persoonlijke noodkreet naar minister Wopke Hoekstra van FinanciŽn gestuurd. Door de lockdown heeft ze inmiddels twee maanden geen klanten in haar speelgoedzaken in Amersfoort en Hilversum gezien. Haar webshop kan niet opboksen tegen grote internetwinkels als Bol.com.

 Marlotte Groen tijdens het openingsfeestje van haar winkel in Amersfoort, september 2019. Marlotte Groen tijdens het openingsfeestje van haar winkel in Amersfoort, september 2019. | Foto: Alma van der Horst

"Wanneer mogen de deuren weer open, wanneer wordt het weer gezellig in de stad?", zegt Groen tegen RTV Utrecht. "Amersfoort staat er helemaal niet goed voor hoor. Ik hoorde dat veel ondernemers in de binnenstad eind maart failliet verwachten te zijn en dat is ook de landelijke tendens."

Wakker liggen
Ondernemer in hart en nieren is Groen naar eigen zeggen, en de trotse eigenaar van twee speelgoedwinkels. Maar 's nachts ligt ze wakker omdat ze niet weet of ze met haar gezin in hun huis in Hilversum kan blijven wonen, of er wel spaargeld overblijft en of ze na de coronacrisis nog wel ondernemer kan zijn.

 Het Speelpakhuis in Amersfoort. Het Speelpakhuis in Amersfoort. | Foto: Alma van der Horst

Tien jaar geleden opende Groen haar winkel in Hilversum. Toen de eigenaren van de bekende kinderboeken- en speelgoedwinkel SpeelBoek op De Kamp in Amersfoort met pensioen gingen, werd het tijd voor een tweede vestiging van haar Speelpakhuis. "Ik ben in september 2019 in dat prachtige pand uit 1580 getrokken en we draaiden vanaf dag ťťn fantastisch. En toen kwam corona."

Vaste kosten
Omdat Groen in het eerste kwartaal nog geen omzet van haar vestiging in Amersfoort had, lijkt het er vooralsnog op dat de overheid haar alleen tegemoet komt in de vaste lasten voor de winkel in Hilversum. "Mijn vaste kosten per maand zijn vijf- tot zesduizend euro; zonder personeel, want dat is wel goed geregeld. En ik krijg volgens een proefberekening 635 euro terug. Per kwartŠŠl."

Groen houdt haar hart vast. Het bedrag aan belastingschuld dat ze inmiddels heeft opgebouwd, heeft ze niet op de bank staan en ook bij haar leveranciers staan nog rekeningen open. "Iedereen helpt ons gelukkig, en zolang die ketting niet breekt is er niets aan de hand. Maar die enorme schuldenberg van ondernemers in Nederland, daar lever ik ook een kleine bijdrage aan."

'Deuren open'
Groen wil met haar persoonlijke brief bereiken dat de minister van FinanciŽn ziet wat er aan de hand is. "Gooi in godsnaam die deuren open, doe het", aldus Groen. "Met beperkingen, met afspraken, met gepaste afstand, wat dan ook. Ik doe alles."Behalve een boodschap aan Den Haag heeft Groen ook een bericht gestuurd om andere ondernemers in de speelgoedbranche actief te krijgen. "We zitten allemaal maar een beetje achter onze voordeuren. Ik wil dat mijn collega's van elkaar weten hoe erg we het hebben. Dat is gelukt, ik krijg al een dag lang hartverwarmende berichten."

#Speellokaal
Een campagne die Groen via sociale media is begonnen moet nu klanten verleiden om vooral de lokale speelgoedwinkels niet te vergeten. Ze bedacht daarvoor met een bevriende grafisch ontwerpster de hashtag #speellokaal."Voor Bol.com afgelopen week met cijfers naar buiten kwam had ik al het gevoel dat onze omzet naar de grote jongens is gegaan", zegt Groen, "en niet naar mijn leuke kleine internetshopje. Waar ik vooral buikpijn van krijg is: komen die klanten wel weer terug?"


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -