Raadsleden Amersfoort boos over plotselinge bomenkap, maar ook wethouder is verrast

© Stichting Groen in Amersfoort
AMERSFOORT - In Amersfoort is een politieke discussie ontstaan over het kappen van bomen aan de Utrechtseweg. De provincie Utrecht had daar toestemming voor gegeven, maar wethouder Kees Kraanen (VVD) reageert verrast: er is bij de gemeente geen vergunning aangevraagd.
Langs de Utrechtseweg zijn al langer plannen voor een nieuw woonzorgcomplex. Maar dat de bomen op de beoogde plek deze week al tegen de vlakte zouden gaan was in de gemeentepolitiek duidelijk nog niet doorgedrongen.
"Geschokt van deze kaalslag en ook van het feit dat ik dit niet wist", laat raadslid Menno Fousert van Amersfoort2014 via Twitter weten. "Niets gevonden wat wees op deze enorme vernietiging, behalve een plaatje met een vlek in een vage visie. Geen woorden voor." "Hier dito", reageert GroenLinks-fractievoorzitter Dillian Hos.
Wethouder Kraanen laat in een collegebericht weten dat hij zich aansluit bij de verontwaardigde reacties. Hij zegt dat de gemeente niet op de hoogte was en dat hij daarom de gemeenteraad ook niet heeft kunnen informeren. "Normaal gesproken start de kap van bomen niet voordat er een omgevingsvergunning is aangevraagd", schrijft hij. "Die aanvraag voor de omgevingsvergunning is nog niet bij ons binnen."
De provincie Utrecht stemde in met de bomenkap op voorwaarde dat er voor het verdwenen bos een twee keer zo groot oppervlak terug zou komen. Coalitiepartij GroenLinks wil van het college onder meer weten waarom er niet meer is gedaan om de natuur op die plek te sparen. Ook de SP dient raadsvragen in. Zo is de partij benieuwd hoe omwonenden nu nog inspraak kunnen geven en wat de gevolgen zijn voor kwetsbare diersoorten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.