RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Geen mondkapje en geen anderhalve meter bij Guido Weijers: 'Even fantaseren over het oude normaal'

1/2
UTRECHT - Eerst stond het nog voorzichtig met potlood geschreven, maar op deze zaterdag 20 februari staat het "roodomlijnd met pen" in de agenda van cabaretier Guido Weijers: zijn optreden voor 500 man in het Utrechtse Beatrix Theater. "Het theater is een plek waar we weer even kunnen fantaseren over het oude normaal."

Het optreden van vanmiddag is onderdeel van de zogeheten Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als publieksevenementensector en de overheid. Er worden meerdere van dit soort proeven uitgevoerd, met honderden bezoekers. Zo wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.

"Ik keek net in mijn agenda en het was alweer anderhalf jaar geleden dat ik voor 500 man heb gespeeld", vertelt Weijers. "Theaters liggen al meer dan een jaar stil op het moment, dus het wordt hoog tijd dat we een keer mogen testen."

Behoudend binnenkomen
Eerder deze week was er een soortgelijk proefevenement in het Beatrix Theater, een zakelijk congres. Inmiddels geijkte regels, zoals het houden van anderhalve meter afstand en het dragen van mondkapjes, werden even overboord gegooid. En dat was best wennen voor het aanwezige publiek. "Je merkte echt dat mensen behoudend binnenkomen en van nature meer afstand houden op dit moment. Logisch ook, na al die maanden", vindt de cabaretier.

Guido Weijers vertelt over zijn optreden in het Beatrix Theater.


Ook vandaag wordt er weer even "gefantaseerd over het oude normaal". "Er mag gewoon worden gelachen en geapplaudisseerd. Dichter bij een normale voorstelling kunnen we op dit moment niet komen. Ik hoop dat het aan de humor niet zal liggen, en dat mensen zich vrij voelen om gewoon lekker te genieten."

Bloedserieus
Want hoewel de voorstelling voor het publiek een vrolijke bezigheid moet worden, is het experiment "bloedserieus", aldus Weijers. "We willen dat we met cijfers naar buiten kunnen komen die ook gebruikt gaan worden in het beleid. Dat hebben we de minister specifiek gevraagd."

Met de proefvoorstelling wordt gekeken naar hoe mensen zich in groepen bewegen. Iedereen krijgt een tracker en zo wordt nauwlettend in de gaten gehouden met hoeveel mensen het publiek in contact komt tijdens zo'n gewone voorstelling. "We gaan niet kijken hoe het virus zich verspreidt - we zijn immers geen viroloog - maar naar hoe publiek zich beweegt in een theater. Er wordt vaak gezegd dat bij n besmetting, iedereen besmet kan raken. Maar is dat ook zo? Of blijkt het zo te zijn dat een iemand bij een gemiddelde theatervoorstelling maar voor een langere tijd bij tien mensen in de buurt zit? Hoe lang ben je met anderen in contact, dat is n van de belangrijkste dingen die we meten."

De voorstelling van Weijers is vanmiddag om 15.00 uur in het Beatrix Theater in Utrecht.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -