Vrieskou of niet: maandenlang vermiste hond Pico is weer gespot, maar nog altijd niet gevangen

© Facebook Waar is Onze Pico uit Bilthoven
PROVINCIE UTRECHT - Al maandenlang zoekt een grote groep van zo'n vijftig man naar de ontsnapte Spaanse hond Pico. Gisteren en zelfs vanochtend nog werd de adoptiehond gespot in de bossen rondom Zeist. Maar het blijkt geen gemakkelijke klus om de viervoeter te vangen. "Je kijkt hem één keer te lang aan, en hij trekt het gebied weer uit."
Liever vertelt Petra Jansen van 'Waar is onze Angel?' - een stichting die vermiste honden opspoort - niet de precieze locatie waar het dier het laatst is gezien. "Heel veel mensen denken: ach die hond vangen we wel even. Maar dat is bij Pico echt niet het geval."

Liefdevol gezin

De Galgo, een windhond, werd geadopteerd uit Spanje. Hij was pas twintig minuten bij de eigenaar, toen hij zich losrukte in het gebied van Bosch en Duin. "Ze probeerde hem te pakken, maar hij liep steeds weg. Hij had natuurlijk nog helemaal geen band met haar als baas. Pico komt uit Spanje en heeft daar altijd bij een jager gezeten. Hij heeft nooit een liefdevol gezin gehad."
Sinds die 5 juli is de stichting van Jansen op zoek naar de hond, die soms weer opduikt en dan weer een paar weken uit zicht is. "Dan kregen we weer een nieuwe zichtmelding en hadden we weer een nieuw gebied waar we konden beginnen. Uiteindelijk heeft hij zijn gebied vergroot van Hilversum en Baarn tot voorbij Zeist, richting Austerlitz. En iedere keer was weer de vraag: waar duikt hij op?"

Missietrap

Het dier laat zich bepaald niet gemakkelijk vangen. Dat is geen uitzondering, aldus Jansen, maar het is niet gebruikelijk dat honden zoveel verschillende gebieden uitkammen. "Normaal blijven honden toch meer in één gebied. Op een gegeven moment laat je dan een missietrap, een soort grote vangkooi, gewoon een paar weken staan. Op het moment dat de hond dan gewend is aan het in- en uitlopen van die kooi, zet je hem op scherp en dan valt hij dicht als de hond erin zit. Maar Pico loopt, iedere keer als die missietrap er staat, door naar een ander gebied."
Het dier redt zich ondertussen prima in de bossen. Omdat het dier bij een jager woonde, vangt hij gemakkelijk klein wild om te overleven. "Van de zomer was Pico vaak te vinden in gebieden in de buurt van maneges of pensionstallen. Wij hadden het idee dat hij de paardenmest at." Zelfs de koude periode van vorige week heeft het dier dus overleefd.

Boswachters

Het roept de vraag op of het eigenlijk wel erg is dat het dier in de bossen rondloopt. Maar volgens Jansen is het van groot belang dat het dier wordt gevangen. "Boswachters hebben al aangekondigd dat ze jagers opdracht zullen geven Pico af te schieten. Hij is namelijk een gevaar voor marterachtigen, hazen en konijnen. En boswachters zijn vooral heel bang voor het opjagen van jonge reeën. Er is geen bewijs dat dat afgelopen zomer is gebeurd, maar je weet niet hoe het komende zomer gaat. Dus ja, hij moét gevangen worden."
Nu Pico weer is gespot, hoopt het zoekteam dat het nu wél lukt om de hond te pakken te krijgen. "We hebben nu ook weer voerplekken neergezet en wildcamera's opgehangen. Als het lukt, gaan we het opnieuw proberen met de missietrap."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.