Utrechtse raad wil opheldering over kapot 'duurzaam fietspad'

© 'Marc van Rossum du Chattel'
UTRECHT - Vier partijen uit de Utrechtse gemeenteraad willen opheldering van het college over het kapotte fietspad aan de Croeselaan. Die laan werd twee jaar geleden gepresenteerd als de duurzaamste straat van de stad. Maar gister bleek dat het fietspad na één week winter al aan groot onderhoud toe is: de toplaag laat los.
CDA, VVD, SP en PvdA zijn ontstemd over de korte levensduur van het fietspad. In schriftelijke vragen laten ze hun onvrede horen, ze noemen de schade 'teleurstellend'. De partijen schrijven: "De aanleg was prestigieus gezien de claim dat het hier "één van de meest duurzame straten van Utrecht" betrof. Naar nu blijkt, heeft het fietspad de vorstperiode niet doorstaan."
Fractievoorzitter Bert van Steeg (CDA) is initiatiefnemer van de vragen. "Duurzaam bouwen is belangrijk, maar de basis moet wel op orde zijn," zegt hij. "Alleen roepen dat duurzaam wordt gebouwd is onvoldoende en zelfs schadelijk als het in praktijk niet werkt."

Herinrichting

Het fietspad ligt op de Croeselaan ter hoogte van de Rabobank. Dat deel van de Croeselaan is twee jaar geleden heringericht. Daarbij waren 'duurzaam en groen' de uitgangspunten. Zo zouden er materialen gebruikt worden die minder schadelijk zijn voor het milieu en die veel langer zouden meegaan. Zo zijn de verkeersborden niet van metaal maar van bamboe.
Ook het wegdek kreeg een andere behandeling, daardoor zou het twee keer zo lang meekunnen als normaal asfalt. Maar die ambitie is bij het fietspad in ieder geval niet gehaald. Na twee jaar laat de toplaag over de gehele lengte van het fietspad los en moet er opnieuw geasfalteerd worden. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat dit is veroorzaakt door de vorst van vorige week.
De gemeente wilde gister niet ingaan op vragen van RTV Utrecht, maar het college kan niet om vragen uit de raad heen. De partijen willen van het college duidelijkheid hebben: "Hoe is het mogelijk dat een net aangelegd fietspad, dat is gemaakt met zorgvuldig gekozen, duurzame materialen een dergelijke vorstperiode, die voor Nederland niet uniek is, niet doorstaat?"
Ook willen de partijen weten of hetzelfde materiaal ook elders in de stad is gebruikt. En tenslotte willen ze weten wat de kosten zijn, en wie er daarvoor opdraait. Opvallend is verder dat de gemeente gister tegen RTV Utrecht niets wilde zeggen. Volgens een woordvoerder is de projectleider 'op vakantie'. Maar aan het eind van de dag is het fietspad wel gereinigd, het grootste deel van de losliggende kiezels is verwijderd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.