RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Cabaret met publiek in Utrecht: 'Daar heb ik wel twee keer een stok in m'n neus voor over'


UTRECHT - Het Utrechtse Beatrix Theater was vandaag uitverkocht, maar niet vol. Vijfhonderd bezoekers zagen Guido Weijers optreden tijdens een evenement van Fieldlab. Tijdens die evenementen wordt data verzameld waarmee de evenementenbranche hoopt snel te kunnen terugkeren naar het oude normaal.

"Het theater is een plek waar we weer even kunnen fantaseren over het oude normaal", vertelde Weijers eerder. "Ik keek net in mijn agenda en het was alweer anderhalf jaar geleden dat ik voor 500 man heb gespeeld. Theaters liggen al meer dan een jaar stil op het moment, dus het wordt hoog tijd dat we een keer mogen testen."

Prosecco uit bekers van karton
Vriendinnen Debbie en Antoinette drinken prosecco uit kartonnen espressobekertjes op de trappen voor de ingang van het theater. Ze vinden de voorstelling een stap richting het oude normaal en dat vier je. "We zijn helemaal excited en euforisch", zegt Debbie.

 Antoinette (links) en Debbie maken er voor de voorstelling al een feestje van. Antoinette (links) en Debbie maken er voor de voorstelling al een feestje van. | Foto: RTV Utrecht

Mwoah, groot fan van Guido Weijers zijn ze niet per sť, maar een straf is het ook niet. "We komen voor de gezelligheid ťn de inspiratie." De Udenhoutse Debbie werkt in de evenementenbranche, Antoinette komt uit Amsterdam en produceert grote tv-programma's, vaak in het buitenland.

Het werk van de twee ligt dus grotendeels stil. In het Beatrix Theater kunnen ze vandaag zien hoe de nabije toekomst er mogelijk uitziet. Antoinette: "Vooral de logistiek is interessant. En het is ook goed om een steentje bij te dragen als proefkonijn."

In ruil voor een middag theater moeten de bezoekers zich voor en na de voorstelling op corona laten testen, met een positief resultaat kom je er uiteraard niet in. In het theater worden de gasten ook in de gaten gehouden via een chip en met camera's. Zo worden de bezoekersstromen in kaart gebracht.

 Astrid en Daan. Astrid en Daan. | Foto: RTV Utrecht

In de foyer staan Astrid en Daan wat te drinken. "Wij snakten naar gezelligheid", zegt Astrid. "Het is een meerwaarde dat dit nu veilig kan. Dan maar twee keer een stok in je neus." Dat was nog even stressen trouwens vanochtend. Vriend Daan kreeg de uitslag van zijn test op tijd binnen, maar op zaterdagochtend had Astrid nog geen uitslag. Na anderhalf uur bellen met de klantenservice was het toch geregeld.

"Als het allemaal soepel gaat, is het niet zo erg", zegt Daan. Ze zijn geen enorme Guido Weijers-fan, maar gaan graag naar het theater gaan. Hij heeft zin in het geroezemoes van de zaal.

Op de Facebookpagina van Guido Weijers regende het reacties van mensen die zich niet willen laten testen voor een theaterbezoek. De aanwezigen in het Beatrix Theater lijkt het niet zo veel te schelen, zij willen weer ouderwets vermaakt worden.

Roel van Velzen
Het publiek wordt opgewarmd door een man met een al even zachte g als Guido Weijers. "We gaan lekker enthousiast doen, de frustratie van het afgelopen jaar weglachen." Dat er wordt gesnakt naar een voorstelling blijkt, nog voor dat de cabaretier zelf op het podium is verschenen zijn we een staande ovatie en wat uitgelaten gejoel verder. Aan het geluid is niet te merken dat de zaal niet vol zit.

Weijers komt op met een paar vuurwerkfonteinen: nog een staande ovatie. Als hij even later een grap maakte over de lengte van zanger Roel van Velzen is het hek helemaal van de dam.

Vaste Guido Weijer-bezoeker Patrick ziet toch dat Weijers weer even moet wennen. Patrick staat in de pauze met een bakje nootjes en een flesje drinken te wachten op zijn vriendin. Hij volgt de voorstelling vanuit de 'groene bubbel' en dat betekent dat hij in de pauze wel naar de bar mag. In een andere bubbel krijgen de bezoekers een box met hapjes, zij blijven zitten.

 Patrick en Vanessa. Patrick en Vanessa. | Foto: RTV Utrecht

Ook in de zaal is het publiek in groepen verdeeld. De ene groep zit gewoon naast elkaar, maar houdt mondkapjes de hele tijd op. De groep van Patrick mag de mondkapjes af doen, de zitplaatsen zijn gescheiden met spatschermen. De grootste groep zit vooraan. Daar zitten telkens twee lege stoelen tussen de bezoekers.

Patrick vertelt dat het bezoek eigenlijk alweer als normaal aanvoelt. Als zijn vriendin Vanessa even later aan komt lopen zegt ze het juist wel onwennig te vinden. "Maar het is ook wel superleuk. En interessant om mee te doen met het experiment."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -