Medewerker positief getest op corona na Fieldlab-experiment in Utrechts Beatrix Theater

UTRECHT - Bij het eerste zogenoemde Fieldlab-experiment in het Beatrixtheater in Utrecht heeft minstens één besmet persoon rondgelopen. Volgens de organisatie is het onwaarschijnlijk dat deze persoon besmet is geraakt tijdens het proefcongres, omdat hij of zij geen klachten had. Bovendien is de persoon, zoals alle bezoekers, negatief getest vóór de start van het evenement.
Er is niet veel bekend over de besmette persoon, vertelt de woordvoerder van Fieldlab Evenementen Tim Boersma. "Vanwege de privacy is het volledig anoniem. We weten niet wie het is, maar we weten wel dat het een medewerker betreft en dat deze persoon niet in één van de bubbels zat." Het zou bijvoorbeeld een medewerker van de organisatie kunnen zijn, maar ook een barvrouw, schoonmaker of iemand van het theater. De medewerker ontwikkelde na het evenement klachten en is afgelopen woensdag getest. Een dag later bleek hij positief te zijn.

Coronamelder

Ook de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, en staatssecretaris Mona Keijzer waren aanwezig bij het evenement. Burgemeester Dijksma is gisteren negatief getest bij de voorstelling van Guido Weijers, laat een woordvoerder van de gemeente Utrecht weten. Staatssecrearis Keijzer wordt, net als andere bezoekers, dit weekend getest. Dat stond al in de planning en is onderdeel van het experiment.
Een verslaggever van RTV Utrecht kreeg zaterdag een melding van de coronamelder-app. Daarin stond dat hij maandag tijdens het evenement langer dan 15 minuten en met minder afstand dan anderhalve meter in contact is geweest met een besmet persoon. De verslaggever kreeg zondag een negatieve testuitslag.

'Geen gevolgen voor onderzoek'

Volgens Boersma heeft deze besmetting geen gevolgen voor het onderzoek. "Wij doen een gedragsonderzoek, geen medisch onderzoek. Wij onderzoeken op welke manier we de capaciteit bij evenementen kunnen verhogen, bijvoorbeeld door een dambordopstelling, het gebruik van spatschermen of mondkapjes. Daarbij willen we het besmettingsrisico zo veel mogelijk uitsluiten."
Maandag vond het Fieldlab Evenement plaats.
De bezoekers zijn maandag gevolgd door een bewegingssensor, om achteraf te meten hoeveel contact ze met anderen hebben gehad. Vijf dagen na afloop doen alle bezoekers dus een coronatest. "We zijn op zich niet op zoek naar besmettingsrisico's", zei directeur Maarten Schram eerder tegen RTV Utrecht. "We gaan vooral kijken naar bijvoorbeeld luchtkwaliteit, persoonlijke hygiënemaatregelen en bezoekersdynamiek. Hoe bewegen mensen zich tijdens zo'n congres, bijvoorbeeld? En hoe lang blijven ze bij andere mensen?"

Voetbalwedstrijden en festivals

Gisteren was er weer een Fieldlab Evenement, dit keer met een voorstelling van Guido Weijers in het Beatrix theater. Op 21 en 28 februari wordt onderzoek gedaan tijdens voetbalwedstrijden met 1500 aanwezige supporters. Fieldlab Evenementen zal ook nog twee evenementen in de Ziggo Dome en twee buitenfestivals organiseren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.