RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Welk gevolg heeft coronabesmetting bij proefevenement? 'Het risico is nooit nul'

1/2
UTRECHT - Er was rekening mee gehouden, maar de teleurstelling is er niet minder om. Hoofdonderzoeker van Fieldlab Evenementen Andreas Voss reageert op de besmetting die geconstateerd is na het eerste evenement in het Utrechtse Beatrix Theater. "Het risico is niet nul, maar ik had natuurlijk liever dat er geen besmettingen waren. Zeker op het eerste evenement."

Zondagochtend werd bekend dat er tijdens het eerste proefevenement in het theater zeker n besmet persoon heeft rondgelopen. De persoon is vr het evenement negatief getest en had tijdens het evenement geen klachten. "En de persoon droeg een mondneusmasker", zegt Voss.

Lees ook: Medewerker positief getest op corona na Fieldlab-experiment in Utrechts Beatrix Theater

De hoogleraar Infectiepreventie acht de kans klein dat de medewerker veel anderen besmet heeft. "Er zitten ook weinig mensen in het bron- en contactonderzoek. Niet veel mensen zijn binnen anderhalve meter van die persoon geweest."

Dit weekend worden alle bezoekers opnieuw getest, dat was al onderdeel van het plan. Als er meer mensen besmet blijken, wordt het genetisch materiaal van het virus geanalyseerd. Zo wordt gekeken of mensen elkaar bij het evenement besmet hebben.

'Het gaat om die 500 mensen'
Over de gevolgen voor het experiment is Voss duidelijk. "Die zijn er niet. Het gaat ons niet om dat ene geval, het gaat ons om die 500 mensen." Het experiment draait erom dat mensen zich in bepaalde bubbels bewegen. Sommige mensen zaten bijvoorbeeld in een bubbel waar mensen geen afstand hielden, geen mondkapjes droegen en handen schudden. Andere mensen zaten in een bubbel waar ze niet mochten lopen en wel mondkapjes droegen.

De mensen in de verschillende bubbels komen niet met elkaar in contact. Zo hoopt de organisatie het besmettingsrisico klein te houden terwijl er wel nuttige informatie wordt verzameld over de bezoekersdynamiek, hoe mensen bewegen, de luchtkwaliteit en de persoonlijke hyginemaatregelen.

Eerste Fieldlab-experiment in Beatrix Theater


Het Fieldlab-experiment moet ervoor zorgen dat we straks weer met meer mensen naar het theater of een voetbalwedstrijd kunnen. "We hebben vooraf gezegd dat het risico binnen niet groter mag zijn dan buiten", legt Voss uit. "Vr het evenement zijn zes mensen positief getest op corona, die geen klachten hadden." Hen werd de toegang geweigerd.

Doelstelling van n op de honderd
Voss vertaalt het naar de doelstelling. "Als minder dan n op de honderd mensen er met een coronabesmetting uitkomt, is het experiment geslaagd". Daarnaast verwacht Voss dat de eventuele besmettingen binnen de zogenoemde bubbels blijven.

De hoogleraar benadrukt dat hij blij is met het experiment. "Het is eigenlijk sowieso geslaagd. Want we willen die data hebben waarmee we modellen kunnen maken."

Lees ook: Cabaret met publiek in Utrecht: 'Daar heb ik wel een stok in m'n neus voor over'

Gisteren was er een ander Fieldlab Evenement, dit keer met een voorstelling van Guido Weijers in het Beatrix Theater. Vandaag (zondag) en 28 februari wordt onderzoek gedaan tijdens voetbalwedstrijden met 1500 aanwezige supporters. Fieldlab Evenementen zal ook nog twee evenementen in de Ziggo Dome en twee buitenfestivals organiseren.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -