RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Avondklok verlengd, scholen en kappers weer (een beetje) open: 'Mijn telefoon gáát maar af!"

PROVINCIE UTRECHT - De avondklok wordt verlengd, maar de middelbare scholen en de kappers mogen weer een beetje open. Dat heeft het kabinet volgens ingewijden besloten. En dat nieuws betekent gezonde spanning bij medewerkers van scholen, en een drukke zondagavond voor kappers zoals Anne Baars uit Utrecht. "Mijn telefoon gt maar af!"

Vanmiddag was er weer een overleg in het Catshuis tussen het kabinet en deskundigen van het Outbreak Management Team. Daar zou besloten zijn tot de versoepeling van het beleid rondom de middelbare scholen en de kappers. Dinsdag moet dat besluit tijdens een persconferentie officieel bekend worden gemaakt door demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge.

Kees Versteeg van het Griftland College in Soest gaat ervan uit dat het nieuws klopt en dat er een heropening van de scholen komt. "Er zitten voor- en nadelen aan maar wij gaan ervan uit dat het gaat gebeuren en hebben het scenario klaar."

We hebben ook docenten die bang zijn en die niet meteen een volle klas voor hun neus willen hebben. Dat snappen wij ook."
Kees Versteeg, rector Griftland College in Soest

Want een eventuele heropening is ook spannend, legt Versteeg uit. In oktober had de school nog te kampen met een golf aan coronabesmettingen. Bij het personeel zijn er dan ook zorgen. "We hebben ook docenten die bang zijn en die niet meteen een volle klas voor hun neus willen hebben. Dat snappen wij ook. Dus wij gaan met de anderhalve meter ruimte aan de slag en we denken daarvoor goed scenario's te hebben liggen."

Hoe de heropening van de scholen eruit moet komen te zien, is nog onduidelijk. Versteeg denkt dat het zoiets wordt als voor de tweede lockdown. "Wij hebben de klassen in tween met de examenklassen in de grote ruimtes zoals de gymzalen en aula's. En de andere klassen, daarvan gaat de ene helft naar school en de andere helft blijft thuis. En de dag erna is het andersom." Of de rector gelijk heeft, zal de komende dagen blijken. Dan wordt er besloten hoe de scholen open mogen. Gemikt wordt om leerlingen gemiddeld anderhalve dag in de week fysiek les te geven.

Kappers
Ook kappers mogen weer aan de slag volgens de ingewijden rond het kabinet. Vanaf 2 maart mogen kapsalons open onder dezelfde voorwaarden als hiervoor. Zo mag er alleen gewerkt worden op afspraak.

Anne Baars van kapsalon Haarboutique in het Utrechtse Ondiep vindt het allemaal best. Zij is allang blij dat er weer geknipt mag worden. En haar klanten ook, aldus Baars. "Het begint nu al. Ik heb een online boekingssysteem en mijn telefoon gt maar af. Dus ik ben nu al op zoek naar een kapster erbij."

Het wordt hard werken, waar we zin in hebben hoor, om hl veel financile shit in te halen."
Anne Baars, kapster in Utrecht

En volgens Baars is die drukte geen overbodige luxe. "Het was niet leuk. De eerste keer toen we dicht moesten, kregen we financile steun. Maar nu vielen eigenlijk alle kappers daarbuiten. Dus het wordt hard werken, waar we zin in hebben hoor, om hl veel financile shit in te halen. Gelukkig heb ik veel vaste klanten!"

Avondklok verlengd
De avondklok wordt niet ingetrokken. Sterker nog, het verbod om tussen 21.00 uur en 04.30 uur buiten op straat te zijn, zal na 2 maart drie weken worden verlengd. De maatregel zou goed werken, volgens de ingewijden van het kabinet. Sterker nog, het effect dat de avondklok heeft in het afremmen van het aantal besmettingen zou het nu mogelijk maken om te versoepelen op scholen en in kapsalons.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -