RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Studenten gaan op blinddate: 'Niet mijn droomvrouw, maar wel eindelijk weer een nieuw iemand leren kennen'


UTRECHT - "De huidhonger begint bij veel mensen te kriebelen, en dan hebben we het niet over louter een handje schudden", staat te lezen in de aankondiging van de 'IBBlindate'. Het woonbestuur van het Utrechtse studentencomplex op de Ina-Boudier Bakkerlaan (IBB) wilde iets organiseren voor de ruim 1200 bewoners zodat het eindelijk - zij het op kleine schaal - mogelijk werd om nieuwe mensen ontmoeten.

Dat bleek een welkome afwisseling voor de studenten. "De date is dan geen discobowlen, maar dat is niet erg. Zo kom je weer eens iemand tegen. Mensen die eigenlijk je buren zijn."

Negentig matches
Olaf de Graaff (21) is de initiatiefnemer en plaatste vorige maand een oproepje op de IBB-Facebookpagina. Daarop kwamen een hoop reacties: "We verwachtten zo'n vijftig deelnemers, maar het werden er bijna tweehonderd!" Dat betekende dat Olaf, samen met de rest van het Woonbestuur, aan de bak moest.
Het Woonbestuur (Stichting Woonbestuur IBB) vertegenwoordigt alle bewoners van de IBB. Naast dat ze helpen bij het oplossen van eventuele problemen, organiseren ze ook activiteiten. Zo regelden ze eind vorig jaar koptelefoons voor een silent disco.
Alle geÔnteresseerden moesten een korte vragenlijst invullen met daarin vragen over hun eigen karaktereigenschappen en die van hun ideale partner. Op basis van de antwoorden probeerde Olaf samen met de andere organisatoren de beste matches te maken.

Afgelopen weekend was het zo ver: de matches ontmoetten elkaar op een van tevoren bepaalde locatie. Vervolgens maakten ze een coronaproof wandeling langs de Utrechtse singel. Daarbij gold het BYOB-principe: 'Bring Your Own Booze', oftewel: neem zelf een drankje mee om het gezellig te maken.

'Ik mis het daten'
Isabelle (23) vond de blinddate "spannend maar tof". "Ik was er niet op uit om de liefde van mijn leven te vinden maar het was heel leuk om eens iemand anders te spreken." De studente woont met zeven huisgenoten en heeft het afgelopen jaar nauwelijks gedate. "Terwijl dat toch bij deze levensfase hoort als je single bent. Ik mis het wel."

Meer deelnemers denken er zo over. Veel IBB'ers wonen met relatief veel huisgenoten. Zoals Kinga (21): zij deelt haar huis met veertien anderen. Ze vindt het fantastisch dat ze nog zo veel mensen om haar heen heeft. "Maar ik wil ook andere mensen zien!"

 Vorig voorjaar lieten de bewoners van dit IBB-huis weten dat ze zichzelf als een huishouden zagen. Vorig voorjaar lieten de bewoners van dit IBB-huis weten dat ze zichzelf als een huishouden zagen. | Foto: RTV Utrecht

Sociologiestudent Wouter (22) mist vooral de spontaniteit. "Vorig jaar heb ik minimaal gedate. Tinder is niet echt iets voor mij, ik ben eerder van iemand fysiek ontmoeten. In de kroeg of op een huisfeestje bijvoorbeeld. En dat is helemaal weggevallen."

Datingapps zijn geen alternatief
Het Utrechtse kennisinstituut Rutgers en Soa Aids Nederland onderschrijven de ervaringen van de studenten. Uit hun onderzoek blijkt dat online daten en flirten voor veel jongeren geen alternatief is. Datingapps zoals Tinder of Bumble worden niet vaker gebruikt tijdens de coronacrisis.

Het aantal dates daalde van 51 procent vůůr corona naar 21 procent tijdens de tweede lockdown. Hoewel dit onderzoek zich richtte op jongeren tussen de 16 en 20 jaar, past het beeld dat de IBB-bewoners schetsen daar ook in. Ze geven allemaal aan (veel) minder te daten. "Mijn liefdesleven is niet zo boeiend geweest, het gemiddelde lag andere jaren hoger."

Rutgers maakt zich zorgen over de gevolgen. Op basis van het onderzoek concludeert het Kennisinstituut dat jongeren tussen de 16-20 jaar "minder mogelijkheden hebben om te expermenten met en te genieten van seks, terwijl dat op deze leeftijd cruciaal is."

Een tweede date?
Wouters date was "niet mijn droomvrouw" maar het was wel "heel gezellig". "Zeker in deze tijd, dit was een goede manier om een nieuw iemand laagdrempelig te ontmoeten." Ook Isabelle en Kinga houden het bij die ene date. Maar voor een eventuele nieuwe blinddate staan ze wel open.

Olaf kijkt terug op een geslaagd weekend. "Ik heb echt leuke verhalen gehoord. Zelfs van een paar mensen dat ze al een tweede date gepland hebben! En ťťn iemand schijnt tot 4.00 uur bij de date te zijn blijven hangen."

Ook kreeg zijn eigen liefdesleven dit weekend een boost. "Ja", lacht hij. "Vrijdag ga ik op een tweede date."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -