22 bewoners overleden sinds corona-uitbraak in Amersfoorts verpleeghuis

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
AMERSFOORT - In het St Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort, onderdeel van Beweging 3.0, zijn inmiddels 22 bewoners overleden sinds de corona-uitbraak vorige week.
In het verpleeghuis woonden 106 kwetsbare ouderen met dementie. Het aantal besmettingen is inmiddels teruggelopen van 70 naar 37. Daarnaast zijn 19 bewoners hersteld die eerder positief getest waren. Het aantal besmettingen onder het personeel is beperkt waardoor de continuïteit van de zorg gewaarborgd is gebleven.
"Wij kunnen niet met zekerheid vaststellen in hoeverre de overlijdens een direct gevolg zijn van de corona besmetting, omdat het om een zeer kwetsbare doelgroep gaat met veel onderliggend lijden. We zien wel een hoger aantal overlijdens dan gebruikelijk", stelt Evelien Bongers van de Raad van Bestuur van Beweging 3.0.
De uitbraak heeft veel impact: "Deze situatie trekt een enorme wissel op de bewoners, hun naasten en natuurlijk op onze medewerkers. We leven erg met iedereen mee en doen er alles aan om hen zoveel mogelijk te ondersteunen."
Vorige week werd bekend dat er een grote corona-uitbraak was in het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis: 70 van de 106 bewoners werd positief getest op het virus, tien bewoners overleden als gevolg van corona. Op de locatie werden daarna strenge maatregelen genomen: zo worden bewoners die besmet zijn op hun eenpersoonskamer verzorgd en zo veel mogelijk afgescheiden van bewoners die niet besmet zijn. Ook is er extra personeel ingezet. Voor bezoek geldt dat bewoners maximaal 1 gast per dag mogen ontvangen, met een maximum van drie per week.
Burgemeester Lucas Bolsius noemde de situatie in het Sint Elisabeth 'vreselijk'. "Dit laat zien waarom vaccineren en de maatregelen zo belangrijk zijn. Tegelijkertijd is er licht aan de horizon: want de vaccinatie is van start gegaan", zei hij in een reactie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.