'Cijfers gunstiger dan gedacht', andere contactberoepen én horeca willen ook open

PROVINCIE UTRECHT - Vandaag zijn de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad in Utrecht bijeen om te praten over de maatregelen die het kabinet morgen bekend zal maken. Ondertussen willen steeds meer beroepsgroepen dat ook in hun branche de deuren weer opengaan. Want als het bij de kappers kan, dan kan het elders ook, zo is het idee. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.

Schoonheidsspecialisten: alleen kappers open onacceptabel

Schoonheidsspecialisten, bijvoorbeeld, vinden het ongelofelijk en onacceptabel dat het kabinet overweegt kappers wel open te stellen, maar andere contactberoepen nog niet. Dat zegt bestuursvoorzitter Jantine van 't Klooster van branchevereniging ANBOS uit Woerden. ANBOS vindt dat de schoonheidsspecialisten veilig en verantwoord open kunnen.
Ook vakbond FNV roept op tot heropening van kappers, schoonheidsspecialisten, visagisten, pedicures en nagelstylisten, mits de gegevens van corona-experts en de cijfers het toelaten. Uit een peiling onder leden kwam volgens de bond vorige week naar voren dat de meeste werknemers en zzp'ers in de branche weer aan het werk willen omdat ze vrezen voor hun inkomen of loon. Ook wil de bond dat de contactberoepen eerder gevaccineerd worden.

Horecabranche wil heropening afdwingen bij rechter

Ondertussen wil horecabranchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bij de rechter afdwingen dat de sector weer open mag. KHN noemt het onacceptabel dat cafés en restaurants gesloten moeten blijven en "opnieuw achteraan moeten sluiten" bij de versoepelingen. Ook wil KHN een schadevergoeding voor de branche.
KHN wil dat de rechter verklaart dat de Staat onrechtmatig handelt door de grondrechten van horecaondernemers te schenden zonder de noodzaak behoorlijk te onderbouwen en zonder de schade te vergoeden. Ook wil KHN een spoedvoorziening om de branche zo snel mogelijk te heropenen.

Kabinet bekijkt of meer contactberoepen weer open kunnen

Het zou zo maar kunnen dat sommige gebeden ook echt verhoord worden, want het kabinet kijkt volgens 'Haagse bronnen' wel naar de openstelling van meer contactberoepen. "Het is moeilijk uit te leggen dat als we de risico's voor kappers aanvaardbaar achten, we dat niet vinden voor andere contactberoepen", stelt een ingewijde in het AD.
Het kabinet overweegt volgens diezelfde bronnen ook de sportregels voor jongvolwassenen te versoepelen. .

Overleg over het veilig houden van de verkiezingen schuift op

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken schuift vanmiddag wegens ziekte toch niet aan bij de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad in Utrecht. De burgemeesters zullen nu volgende week maandag met haar praten over het veilig organiseren van de Tweede Kamerverkiezingen in maart.
Volgens beraadsvoorzitter Hubert Bruls heeft de afzegging van Ollongren geen effect op de verkiezingen. "Die gaan gewoon door. Misschien kunnen we later deze week alsnog digitaal overleggen. Dat komt wel goed."

Kuipers: cijfers gunstiger dan gedacht, maar speelruimte beperkt

De cijfers over de verspreiding van het coronavirus en de druk die dat geeft op de ziekenhuizen zien er "aanzienlijk gunstiger uit dan we half januari hadden durven hopen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ( LNAZ). Dat geeft wat hem betreft wat lucht, maar hij zegt er wel direct bij dat de speelruimte om maatregelen te versoepelen "beperkt" is.
Kuipers toont begrip voor het kabinetsvoornemen om enkele versoepelingen door te voeren. Het belangrijkste plan is om de middelbare scholen weer deels open te stellen. Mogelijk mogen ook mbo's en kappers weer de deuren openen.

Aantal besmettingen in de provincie schommelt rond de 300

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er in de afgelopen 24 uur 291 nieuwe besmettingen in de provincie Utrecht gemeld. Dat zijn er 37 minder dan gisteren en vier meer dan de dag daarvoor. Verder werden er in onze provincie vier mensen in het ziekenhuis opgenomen en overleed er één persoon aan de gevolgen van een coronabesmetting.
Opvallend is dat Amersfoort (51 besmettingen) hoger scoort dan Utrecht (41). Mogelijk is dat beeld vertekend omdat Amersfoort gisteren juist opvallend weinig besmettingen had (9). Ook Bunschoten scoort met 20 besmettingen hoog, maar dat beeld is ook vertekend omdat daar vanwege een grootschalige testpilot veel meer mensen worden getest.

Landelijke cijfers lopen iets op

Landelijk ligt het cijfer vandaag met 4217 besmettingen iets boven het gemiddelde van de afgelopen week. dat op 4124 ligt. Gisteren turfde het RIVM 4720 positieve tests, eveneens boven het zevendaags gemiddelde. Het instituut in Bilthoven waarschuwde eerder al voor toenemende besmettingscijfers doordat steeds meer mensen de oprukkende Britse variant van het coronavirus oplopen.
Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 32. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Zondag werden 17 overlijdens geregistreerd, zaterdag 62, vrijdag 50 en donderdag 74.

22 bewoners overleden sinds corona-uitbraak in Amersfoorts verpleeghuis

In het St Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort, onderdeel van Beweging 3.0, zijn inmiddels 22 bewoners overleden sinds de corona-uitbraak vorige week. Het aantal besmettingen is teruggelopen van 70 naar 37. Daarnaast zijn er 19 bewoners hersteld die eerder positief getest waren.
"Wij kunnen niet met zekerheid vaststellen in hoeverre de overlijdens een direct gevolg zijn van de corona besmetting, omdat het om een zeer kwetsbare doelgroep gaat met veel onderliggend lijden. We zien wel een hoger aantal overlijdens dan gebruikelijk", stelt Evelien Bongers van de Raad van Bestuur van Beweging 3.0.
Vorige week werd bekend dat er een grote corona-uitbraak was in het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis. Lees hier meer.

BEL-kantoor dicht door corona

De publieksbalies van het BEL-kantoor in Eemnes zijn voorlopig alleen telefonisch te bereiken. Medewerkers zijn in quarantaine in verband met corona. De balies zijn nu dicht tot en met vrijdag 26 februari. Afspraken in deze periode worden telefonisch afgezegd en opnieuw gepland.

Politie schrijft 6436 avondklokboetes uit

De politie heeft afgelopen week 6436 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok. Ook werden afgelopen weekend 96 illegale feesten beëindigd en zijn er in een week tijd 285 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden.
Het aantal avondklokboetes van afgelopen week is 947 minder dan de week ervoor toen er 7.383 boetes zijn uitgeschreven tussen 21.00 en 04.30 uur. Het aantal boetes voor groepsvorming ligt ook flink lager dan de 454 in de voorafgaande week. Het aantal van 96 beëindigde feesten is precies gelijk.

CBR start brommer- en motorexamens weer op: 'Fijn dat ik eindelijk aan de beurt ben'

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) begint vandaag weer met het afnemen van praktijkexamens voor het motor- en brommerrijbewijs. Vanwege de coronamaatregelen was dat de afgelopen maanden niet mogelijk. Inmiddels is het aantal uitgestelde theorie- en praktijkexamens opgelopen tot meer dan 600.000.
Bij Rijschool Hufman in Hooglanderveen gaan de praktijkexamens ook weer van start. Ian is vandaag een van de kandidaten die eindelijk zijn papiertje mag gaan halen. "In oktober heb ik mijn theorie al gehaald, sindsdien ben ik aan het wachten", vertelt hij. "Het is wel fijn dat ik nu eindelijk aan de beurt ben."
Ian mag eindelijk zijn papiertje gaan halen.
Ian mag eindelijk zijn papiertje gaan halen. © RTV Utrecht / Richard Grootbod

Van winterpret naar zonnig kamperen: 'Gewoon even ontsnappen aan vier muren'

Campingeigenaren en uitbaters van vakantieparken zien ondertussen de boekingen voor de komende vakanties gestaag oplopen. Bij gebrek aan wintersport of een vliegreis naar de tropische zomerzon, blijft het gros van de vakantievierders in eigen land. "Iedereen wil toch even ontsnappen aan die vier muren, en waar kan dat beter dan op de camping?"
Het gaat hard met de reserveringen op boerencampings
Woordvoerder Bas van Mill van de Stichting Vrije Recreatie (SVR) ziet de drukte ook terug op hun website. "Er is echt een stormloop op reserveringen. Door corona is gewoon nog niet bekend of een vakantie naar het buitenland erin zit. En mensen zijn er na vorige zomer ook achter gekomen dat vakanties in eigen land eigenlijk ook wel goed bevallen." Lees hier meer.

Studenten gaan op blinddate: 'Niet mijn droomvrouw, maar wel eindelijk weer een nieuw iemand leren kennen'

Studenten van het Utrechtse wooncomplex IBB konden afgelopen weekend op een blinddate die was geregeld door het woonbestuur van het complex. Het begon met een kleine aankondiging op Facebook en dat liep behoorlijk storm.
Studenten IBB op blinddate.
Studenten IBB op blinddate. © RTV Utrecht
Afgelopen weekend was het zo ver: de matches ontmoetten elkaar op een van tevoren bepaalde locatie. Vervolgens maakten ze een coronaproof wandeling langs de Utrechtse singel. Daarbij gold het BYOB-principe: 'Bring Your Own Booze', oftewel: neem zelf een drankje mee om het gezellig te maken.
Het was volgens de deelnemers een welkome afwisseling, ook al kwam er niet altijd meteen een droompartner uit. "Ik was er niet op uit om de liefde van mijn leven te vinden maar het was heel leuk om eens iemand anders te spreken." Lees hier meer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.