RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Eindelijk lente, maar helaas geen blauwe luchten door Saharazand


UTRECHT - Het is deze week heerlijk zacht lenteweer, maar op blauwe luchten hoeven we niet te rekenen. Saharastof is de boosdoener.

 ''Andere zon ''Andere zon" door Saharazand. | Foto: ANP

Met een zuidenwind wordt niet alleen warme lucht, maar ook een flinke hoeveelheid stof en zand uit de Sahara naar ons geblazen. Dit zorgt voor een melkachtige lucht en een waterige zon. En de auto kan er ook nog eens flink vies van worden.


"Afgelopen weekend is in de Saharawoestijn in Noord-Afrika een enorme hoeveelheid stof opgewaaid en hoog in de atmosfeer terecht gekomen. De windrichting is precies gunstig geweest om al dit stof naar onze omgeving te transporteren. Vandaag zien we voor het eerst in jaren de uitwerking van zo'n dikke laag stof. De Benelux is zelfs de 'hotspot' van Europa", aldus Weerplaza.


Vanochtend was op veel plaatsen een mooie zonsopkomst te zien. Vooral in het westen, midden en noorden van het land had de zon een dieprode kleur, snel overgaand in een egaal geel 'bolletje' dat niet fel wilde worden. "Ook vanavond (als de bewolking het toelaat) en morgen gaan we dit soort taferelen zeker zien rond zonsopkomst ťn zonsondergang."


De stof kan op de grond terecht komen, maar in dit geval blijft verreweg het grootste deel van Nederland en BelgiŽ 'gespaard', stelt Weerplaza. Langs onze westkust en vooral in de kop van Noord-Holland en op de Waddeneilanden kan het vanavond wel een beetje regenen. Met name in die regio's is er dus kans op een laagje oranje/bruin stof op je auto. Overigens is ook elders in het land al wat oranje 'poeder' op auto's aangetroffen, maar dit gaat hoogstwaarschijnlijk om pollen uit de natuur.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -