Tram 61 richting IJsselstein kan waarschijnlijk over twee weken rijden

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Op het tramtraject van Utrecht naar Nieuwegein en IJsselstein is het vanaf 8 maart waarschijnlijk weer mogelijk om passagiers te vervoeren. Voor het zover is, moet de tram vanaf zondag aanstaande eerst drie dagen foutloos rijden. Dit lijkt haalbaar.
Het traject van Utrecht tot aan IJsselstein was na dertig jaar aan vervanging toe. Het renovatietraject ging niet zonder slag of stoot. Zo vielen de kosten duurder uit, werd er een verkeerde vergunning aangevraagd en liep de levering van de trams vertraging op.
Ook bleken de wielen van de nieuwe trams niet bestand tegen koude temperaturen. De wielen van de nieuwe trams slijten door het winterweer sneller, wat resulteerde in vierkante wielen en een bonkend geluid, tot frustratie van omwonenden.

Vierkante wielen

Voor de problemen met de vierkante wielen is nog geen oplossing gevonden, maar dat is volgens Ron van Dopperen van de provincie Utrecht geen reden om niet te gaan rijden. Toch snapt hij dat het vervelend is voor omwonenden. "Langs het hele traject hebben we klachten gekregen. Ook sinds we op Nieuwegein zijn gaan rijden."
Door extra onderhoud is de situatie volgens Van Dopperen inmiddels wel beter beheersbaar geworden. "Maar we moeten nog meer onderzoek doen om te kijken hoe de nieuwe tram zich gedraagt."
De nieuwe tram remt en accelereert sneller en dat kan volgens Van Dopperen invloed hebben op de slijtage van de wielen. Hij hoopt binnen een maand meer duidelijkheid te krijgen over hoe de provincie met de slijtende wielen moet omgaan. "De wielen van de oude trams sleten ook, maar niet zo snel als die van de nieuwe trams.
Van Dopperen is wel optimistisch dat de aanstaande testritten goed zullen verlopen. Vooral vanwege het goede lenteweer verwacht hij geen problemen met de wielen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.