RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De patrijs is terug in Eemland: 'Ze laten zich gelukkig goed zien'

BAARN - Voor het eerst sinds jaren zijn er weer patrijzen gezien in de Eempolders. "Twee hennen en een haan. Dat is in de provincie Utrecht wel een bijzonder dingetje."

Ze zijn niet zo groot, ongeveer de helft van een fazant, en als ze mensen zien drukken ze zich plat in het gras. Toch spotte weidevogelvrijwilliger Ralf van Soest al drie partijzen in de Eempolders. "Nu met die gele grasgrond na de sneeuw, dan vallen ze helemaal weg. Dan moet je ze maar net weten te vinden. Deze laten zich gelukkig redelijk goed zien."

Verdwenen
Het is onduidelijk of de patrijzen helemaal verdwenen waren, maar ze lieten zich de afgelopen twintig jaar in ieder geval niet of nauwelijks zien. "Hij stond op uitsterven, maar komt er nu weer langzaam beetje bovenop", zegt Van Soest. "Er waren al een paar jaar geluiden van boeren die dachten dat ze er eentje gezien hadden. Maar foto's hadden we niet."

In Nederland is de patrijs wel te vinden in de Achterhoek en in Brabant, maar in het Eemland was het beestje wat weggedrukt door de oprukkende bebouwing en de intensieve landbouw. Gelukkig is dat voorizchtig aan het veranderen. "Doordat de velden her en der kruidenrijk gemaakt worden, er bloemstroken worden aangelegd langs maisvelden en er meer houtwalletjes zijn, komt de patrijs dus ook weer terug. Het is echt een boerenvogel."

Van Soest heeft de patrijzen in het najaar al gezien en houdt ze nu nauwlettend in de gaten. Omdat hij twee hennen en een haan heeft gezien heeft hij ook goede hoop op een nestje binnenkort. Eind april, begin mei zou het zover kunnen zijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -