'Utrecht aantrekkelijkste stad voor gemiddelde Nederlander'

© Nara Labbocchi via Pixabay
UTRECHT - Onze hoofdstad is in coronatijd voor de gemiddelde Nederlander minder aantrekkelijk geworden, terwijl Utrecht juist het populairst is. Dat blijkt uit een onderzoek onder 77.500 Nederlanders door onderzoeksbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy.
"Als het coronaslot weer wordt geopend, verheugt men zich op een bezoek aan deze vriendelijke stad met zijn aantrekkelijke cultuursector. Ook kijkt men uit naar het rijke winkel- en horeca-aanbod in het historische centrum', verklaart merkadviseur Hendrik Beerda de toppositie van Utrecht. Uit de onderzoekscijfers blijkt verder dat de Nederlandse bevolking van Utrecht de grootste groei in populariteit verwacht.
In normale tijden wordt vooral het Utrechtse sport- en theateraanbod geroemd door de bewoners
Hendrik Beerda
Ook Utrechters zelf zijn enthousiast. "Ondanks de omvang van de stad ervaren de inwoners de menselijke maat in Utrecht. Zelfs in coronatijd vindt men de sfeer in de stad prettig. In normale tijden wordt vooral het Utrechtse sport- en theateraanbod geroemd door de bewoners", schrijft onderzoeker Hendrik Beerda.
Voor wat betreft de werkgelegenheid is de Utrechter ook dik tevreden. "Om de bewonerstevredenheid een positieve impuls te geven en in de top 10 verder te groeien, moet Utrecht de sfeer in de stad verder verbeteren. Culturele festivals en andere evenementen die de brede bevolking aanspreken, blijken hiervoor een geschikt instrument."

Andere steden

Utrecht stond 10 jaar geleden nog op de derde plaats, maar prijkt nu dus bovenaan de lijst. Maastricht is tweede gebleven en Amsterdam staat nu op plaats drie. Een Amsterdammer mist de reuring nu de stad in lockdown zit, terwijl het vóór de coronacrisis juist klaagde over de drukte door het toerisme. De hoofdstad stond in 2019 nog op de 13e plaats als het gaat om bewonerstevredenheid, nu inmiddels op de 20e plaats.
Het meest tevreden over de eigen stad zijn de inwoners van Maastricht, gevolgd door Groningen, Den Bosch en Haarlem. "In de middelgrote, historische stad ervaart de inwoner de menselijke maat. Zelfs in coronatijd is men er tevreden door de fijne sfeer, ondanks dat de voorzieningen nu veel kariger zijn dan normaal", zegt Beerda.
In de top 10 komen verder geen Utrechtse steden voor. Na Utrecht, Maastricht en Amsterdam volgen Rotterdam, 's-Hertogenbosch, Den Haag, Groningen, Nijmegen, Haarlem en Breda. Van de vijf grootste steden bekleedde de afgelopen jaren alleen Utrecht steevast een top 10-positie onder bewoners.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.