Burgemeester Bunschoten woest over bekladdingen bij teststraat en kerkhof: 'Afschuwelijk en laaghartig'

© Caspar Huurdeman
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten is verbijsterd over de bekladdingen in zijn gemeente.
Afgelopen nacht was onder meer de tent van de GGD-coronateststraat naast de Immanuelkerk doelwit. Er zijn leuzen en symbolen op gezet. Daarnaast zijn het gemeentehuis en drie grafstenen op begraafplaats Memento Mori de dupe geworden van vandalisme. In alle gevallen is het anarchismesymbool gebruikt en op een van de grafstenen is een hakenkruis gezet.
Burgemeester Van de Groep: "Het is afschuwelijk dat deze locaties zijn beklad met dit soort kreten en symbolen. Ik heb dan ook geen goed woord over voor dit soort laaghartige gedragingen. Er is inmiddels aangifte gedaan bij de politie door de GGD regio Utrecht en de gemeente Bunschoten. Wie verantwoordelijk is voor deze daden is nog niet duidelijk en wordt onderzocht door de politie."
De daders sloegen afgelopen nacht toe. Een van de teksten op de tentdoeken van de GGD luidt: 'Fuck Rutte'. De GGD heeft geen idee wie er verantwoordelijk zijn voor het vandalisme. "Maar het is duidelijk dat zij het niet eens zijn met het kabinetsbeleid", aldus een woordvoerder van de GGD.
"We zijn natuurlijk verbijsterd, dit is waar we met z'n allen niet op zitten te wachten", zegt manager teststraten Joop Blok van de GGD regio Utrecht. "Tot op heden is dat nog niet gebeurd op onze locaties in de regio Utrecht. We werken met z'n allen heel hard om de pandemie onder de knie te krijgen, zeker in Bunschoten. Onze medewerkers zijn hard bezig om daar een steentje aan bij te dragen, dus dan komt dit erg hard aan."
In Bunschoten wordt op dit moment grootschalig getest, ook mensen zonder klachten. Dat is op initiatief van de regering, om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus. In het dorp zijn namelijk relatief veel besmettingen.

Drie aangiftes

Een woordvoerder van de politie laat desgevraagd aan RTV Utrecht weten dat er in totaal drie aangiftes zijn binnengekomen: ook bij het gemeentehuis en begraafplaats Memento Mori aan de Bikkersweg. "Het gaat op alle locaties om hakenkruizen, dus wij vermoeden een verband", aldus de woordvoerder.
De bekladdingen op de borden in de omgeving zijn door de gemeente Bunschoten verwijderd. De GGD-woordvoerder benadrukt dat er geen vertragingen zijn ontstaan als gevolg van het vandalisme.
Het is niet de eerste keer dat een coronateststraat doelwit is van vandalisme. Vorige maand werd een teststraat op Urk in brand gestoken: de politie hield daarvoor een 23-jarige man uit Emmeloord aan. Vorig jaar waren er ook vernielingen bij een testlocatie in Breda.
De politie bij de coronateststraat in Bunschoten.
De politie bij de coronateststraat in Bunschoten. © Caspar Huurdeman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.