Veenendaler met heroïne in wasmachine beschuldigt politie van liegen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
VEENENDAAL - "Ik heb respect voor jullie allemaal, maar waarom wordt hier gelogen?" Dat vroeg een 32-jarige Veenendaler vandaag in de Utrechtse rechtbank, waar hij terecht stond voor bezit en dealen van harddrugs. Ook is hij volgens het Openbaar Ministerie op een agent ingereden, toen hij aan te politie probeerde te ontkomen.
Volgens de verdachte is er van alles mis met het onderzoek en heeft hij nog nooit een pakje drugs verkocht. Maar volgens het OM verkocht hij onder de bijnaam 'Petje' zeker een jaar lang heroïne en cocaïne aan een vaste groep gebruikers in Veenendaal en omgeving.
Ik ben ervan overtuigd dat justitie dit onderzoek heeft gedaan puur om mij te veroordelen, niet om de waarheid te achterhalen.
Verdachte

Klemgereden

H. el A. wordt op 10 april 2019 aangehouden bij de McDonald's in Veenendaal. Rechercheurs zien dat een waarschijnlijke klant bij hem in de auto stapt en dat zij een rondje rijden. Nadat ze tanken bij een benzinestation in de buurt, keren ze terug op het parkeerterrein. Op dat moment wordt de auto van de Veenendaler klemgereden door rechercheurs, die in twee burgerauto's rijden.
De bijrijder rent weg, maar kan al snel worden gearresteerd. El A. probeert te ontkomen door tussen twee auto's door weg te rijden. Een rechercheur die daar staat, komt op de motorkap van El A. terecht. Pas als de politiemensen in burger met gillende sirenes achter hem aankomen, stopt de verdachte.

Heroïne in wasmachine

Bijrijder P. verklaarde dat hij van El A. cocaine had gekocht. Hij zou dit hebben betaald door bij het tankstation benzine voor El A. af te rekenen. P. had ook een tasje met wikkels cocaine in zijn broek gestopt. Hij vertelde dat El A. hem bij de actie van de politie had gevraagd dit te verbergen. In de auto lagen verder drie telefoons en voor 800 euro aan biljetten van 10 euro.
Bij El A. thuis vond de politie 55 gram heroïne, verstopt in de wasmachine. Ook lagen er nog een mobiele telefoon en een complete dealeruitrusting, waaronder een weegschaaltje en gebruikersverpakkingen voor drugs. Volgens de officier van justitie gebruikte de verdachte twee van die GSM's als dealertelefoons. Klanten zouden met sms'jes drugs bij hem hebben besteld. Dat zou ook P. kort voor de aanhouding hebben gedaan.

Petje

Drie vaste klanten die via de telefoons zijn achterhaald, zeggen dat ze altijd drugs kochten van een dealer met de bijnaam 'Petje'. Hij was de enige bij wie zij ook al voor een tientje harddrugs konden bestellen. Volgens de politie wordt El A. 'Petje' genoemd, omdat hij vaak een baseballpet draagt.
Ook beschreven de klanten volgens het OM treffend het uiterlijk van El A. en herkenden ze hem op een foto. Bovendien kwam 'Petje' volgens de klanten in een Seat de drugs bij hen bezorgen en reed El A. altijd in de Seat van zijn broer.

Schrik

De verdachte maakte zich vandaag in de rechtbank vooral druk over de beschuldiging dat hij op een politieman was ingereden. Hij beweerde dat hij de rechercheurs niet als agenten had herkend en zou van schrik zijn weggereden. De agent die op zijn motorkap terechtkwam, zou daar zelf op zijn gesprongen en zou met een wapen tegen zijn voorruit hebben geslagen.
De rechercheurs zeggen dat zij zich duidelijk kenbaar hebben gemaakt als politiemensen. El A. zou een van de agenten door zijn half geopende raam hebben aangekeken, toen die met id-bewijs kaart in de hand op hem afkwam en riep: "Politie! Staan blijven!" Ook bijrijder P. zei na de aanhouding dat hij gelijk wist dat zij door agenten waren klemgereden. Volgens hem sloeg El A. door de schrik op de vlucht.
Ik wou dat ik die shit niet bij me had gehad, dan had ik nooit deze problemen gehad.
Verdachte

Liegen

El A. beweerde herhaaldelijk dat de agenten logen over de aanhouding. Bewakingsbeelden van het tankstation of het hamburgerrestaurant zouden dat volgens hem kunnen bewijzen, maar die zijn er niet. Zijn beschuldiging leek de rechtbank nogal te irriteren. "Zij verklaren op ambtseed en zetten hun hele carriere op het spel om u te naaien?", vroeg een van de rechters op verontwaardigde toon. "Ik ben ervan overtuigd dat justitie dit onderzoek heeft gedaan puur om mij te veroordelen, niet om de waarheid te achterhalen", vond de verdachte.
Van een drugsdeal in de auto was volgens El A. geen sprake geweest. Bijrijder P. was volgens hem 'een vriend van een vriend', die voor half geld kon tanken. De verdachte ontkende ook dat de dealertelefoons in zijn auto van hem waren. Die zouden zijn achtergelaten door een vriend. Ook de heroïne en dealersattributen bij hem thuis zouden van vrienden zijn geweest. Maar hun namen kon of wilde hij niet noemen.

Vrienden

Volgens de officier van justitie was het vandaag de eerste keer dat El A. verklaarde dat de heroïne bij hem thuis van een vriend was. Twee jaar geleden zou El A. nog tegen een agent hebben gezegd: "Ik wou dat ik die shit niet bij me had gehad, dan had ik nooit deze problemen gehad." Vandaag beweerde hij dat die woorden in het onderzoeksdossier waren verdraaid.
Volgens de officier zijn alle verdenkingen tegen de verdachte overtuigend bewezen. Hij eist een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De auto en het inbeslaggenomen geld moeten verbeurd worden verklaard, vindt het OM. De verdediging vindt dat er onvoldoende bewijs is voor dealen en het inrijden op de agent. Voor de aanwezigheid van drugs in huis zou een taakstraf voldoende zijn, stelde de advocaat.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.