RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verbod op zonnepanelen op monument zit komst buurtklooster in Zuilen dwars

UTRECHT - Het was zo'n sympathiek idee; de Bethelkerk in de Utrechtse wijk Zuilen zou worden omgebouwd tot buurtklooster. Het moet een 'huiskamer' voor de wijk worden. Maar de initiatiefnemers stuitten opeens op regelgeving van de gemeente, die voorschrijft dat er geen zonnepanelen mogen komen. Dus is het nog maar de vraag of het plan doorgaat.

De gemeente staat geen zonnepanelen toe op monumentale panden. De in 1955 gebouwde Bethelkerk, die aan de Burgemeester Norbruislaan staat, heeft zo'n monumentale status.

Ik kan me voorstellen dat het gek is zonnepanelen op de Domkerk te leggen. Maar bij de Bethelkerk..."
Kirsten Alblas

Dat vindt Kirsten Alblas, een van de initiatiefnemers van het buurtklooster, verrassend. "Ik kan me voorstellen dat het gek is zonnepanelen op de Domkerk te leggen. Maar bij de Bethelkerk zou de gemeente niet star aan de regels moeten vasthouden."

Bovendien stroken zonnepanelen uitstekend met de groene ambities van de gemeente, vindt Alblas. "De gemeente heeft anderhalf jaar terug zelfs de klimaat-noodtoestand uitgeroepen..."
De plannen voor het buurtklooster werden 4 ŕ 5 jaar geleden bedacht. Het wordt een plek 'voor en door' de buurt, met een kerkzaal, 7 woningen en een 'huiskamer' voor de wijk.
Als de gemeente geen uitzondering maakt voor de Bethelkerk, dan gaat het plan volgens Alblas niet door. "De financiers hebben voor dit duurzame plan getekend, mét zonnepanelen."

Maar er is hoop: vijf politieke partijen hebben vragen gesteld aan het gemeentebestuur. Het gaat om GroenLinks, D66, CDA, PvdD en ChristenUnie. Ze willen dat de gemeente snel een uitzondering maakt wat betreft de zonnepanelen. De partijen vinden dat op lange termijn de regels voor zonnepanelen op monumentale daken moeten worden herzien.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -