RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dit zijn de versoepelingen van de coronaregels: 'Ongelooflijk spannend wat we gaan doen'

PROVINCIE UTRECHT - "We nemen heel voorzichtig wat meer risico. Het is wel ongelooflijk spannend wat we gaan doen en een extra verantwoordelijkheid voor ons allemaal. Het betekent dat we ons nog meer aan de basisregels moeten houden." Dat zei premier Rutte vanavond bij de persconferentie over de voorzichtige heropening van de scholen, contactberoepen, winkels en sportclubs.Verder maakte hij bekend dat de avondklok wordt verlengd tot 15 maart 04.30 uur. Studenten en docenten die praktijklessen volgen en volwassenenonderwijs in het examenjaar worden vanaf 3 maart uitgezonderd van de avondklok. Als blijkt dat de avondklok moet gelden tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer komt er een uitzondering voor stemmers, leden van stembureaus en stemmentellers. Op maandag 8 maart volgt een persconferentie over een eventuele verlenging van die maatregel.

Rutte kondigde vier versoepelingen aan:

1. Onderwijs
Het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs gaan per 1 maart weer gedeeltelijk open. Voor mbo-studenten gaat het vooralsnog om 1 dag per week en op middelbare scholen om minimaal ťťn dag per week "en zoveel meer als mogelijk en verantwoord". Scholen mogen dus zelf maatwerk leveren.

Er gelden wel tal van maatregelen: 1,5 meter afstand (met uitzondering van het speciaal onderwijs), mondkapjesplicht, gespreide pauzes en lestijden en vaste looproutes. En scholen mogen, als ze die maatregelen handhaven, ook op andere locaties les gaan geven, zoals sporthallen of kerken.

Wanneer een leraar of leerling positief is getest, moet iedereen die langer dan een kwartier dichter dan 1,5 meter in de buurt is geweest in quarantaine.

2. Contactberoepen
Contactberoepen mogen weer aan de slag per 3 maart, met uitzondering van de sekswerkers. Met reserveringen, mondkapjes en checkgesprekken zijn de risico's beperkt, denken deskundigen. Het kabinet vindt het bovendien belangrijk dat mensen weer naar de kapper of schoonheidsspecialist kunnen.

De verruiming geldt ook voor rij-instructeurs. Dit betekent dat mensen vanaf 3 maart weer rijles kunnen volgen en iedereen het praktijkexamen kan doen.

3. Winkelen
Vanaf 3 maart kan je op afspraak winkelen. Vier uur van tevoren aanmelden is verplicht en per verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk zijn. Een bezoek duurt minimaal tien minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen. De verruiming is vooral een handreiking naar de kleinere winkelier. "Het wordt weer mogelijk om die jas te passen of die bank uit te proberen", zei Rutte.

4. Teamsport
Mensen tot en met 26 jaar mogen vanaf 3 maart met meer dan twee personen samen buiten sporten op sportaccommodaties. Niet in competitieverband, maar wel met het eigen team binnen de eigen club. Voorheen was dit alleen mogelijk voor jongeren tot en met 17 jaar.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -