RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

60.000 euro aan schoolreisgeld gestolen door schoonmakers Corderius College Amersfoort

AMERSFOORT - Twee schoonmakers hebben het Corderius College in Amersfoort afgelopen zomer voor ruim 62.000 euro bestolen. Dat geld was bestemd voor schoolreisjes en andere bijzondere activiteiten. Dat bleek vandaag in de Utrechtse rechtbank, waar een van de twee mannen terecht stond.

De 30-jarige Rotterdammer Giovanni I. bekende eerder al bij de politie dat hij de kluis op 29 juli vorig jaar had leeggehaald. Volgens een vertegenwoordiger van het Corderius "struinde hij door de administratie op zoek naar de sleutel." Op bewakingsbeelden van de school was te zien hoe de twee na de diefstal wegrenden.

Geld stelen van een school waar je werkt. Dat is heftig."
Rechter

Bankpassen en pincodes
In de kluis van het Corderius College lag een map met 30 bankpassen en bijbehorende pincodes. Binnen twee weken hadden de twee daarmee 60.000 euro gepind bij geldautomaten in Amersfoort en Rotterdam. Verder zat er voor bijna 400 euro aan contant geld in de kluis en lagen er VVV-bonnen in ter waarde van 1900 euro.

Giovanni I. zei aanvankelijk dat hij de diefstal in zijn eentje had gepleegd, maar hij bekende vandaag tegenover de rechter dat hij het samen met een andere schoonmaker had bedacht en uitgevoerd. Al het geld zou in korte tijd zijn opgegaan aan zijn ernstige drugsverslaving en die van zijn ouders. Zijn collega zou ook kampen met verslavingsproblemen en verslaafde ouders.

Geschonden vertrouwen
De rechter vond het bijzonder kwalijk dat Giovanni in vertrouwen door de school was aangenomen om werkzaamheden te verrichten, maar vervolgens de kluis had opengemaakt en spullen had gestolen. Dat het gaat om geld voor schoolreisjes voor de kinderen, maakt het extra wrang. De Rotterdammer zei achteraf spijt te hebben en zich te schamen, vooral ook omdat hij zelf vier kinderen heeft.

De verdachte wil afkicken en zijn leven beteren. Hij werkt nu als glazenwasser om zijn gezin te kunnen onderhouden. Ook wil hij al het gestolen geld terugbetalen. Hij heeft een huis voor zijn gezin gevonden en het contact met zijn verslaafde familieleden verbroken. Om dit niet te verstoren eiste de officier van justitie een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf voor Giovanni I.

Deze jongen zit onder dermate duivelse druk met verslaafde ouders, dat hij er niet meer uitkomt."
Advocaat over cliŽnt

Duivelse druk
Maar volgens advocaat Van Rhijn is het vooral belangrijk dat zijn cliŽnt in een verslavingskliniek wordt behandeld en onder toezicht van de reclassering komt. "Deze jongen zit onder dermate duivelse druk met verslaafde ouders, dat hij er niet meer uitkomt. We moeten hard ingrijpen in het leven van Giovanni, dat wil hij ook", betoogde de advocaat. Werken en schulden afbetalen is volgens hem de beste remedie voor zijn cliŽnt.

De rechter was het met de verdediging eens dat I. zonder behandeling en toezicht opnieuw in de fout zal gaan. Hij is in het verleden ook al meerdere keren voor diefstal veroordeeld. De rechtbank legt Giovanni daarom een taakstraf op van 80 uur, plus een voorwaardelijke celstraf van 6 weken, met een proeftijd van 2 jaar. Hij komt onder toezicht van de reclassering en moet meewerken aan behandeling in een verslavingskliniek.

Terugbetalen
De Rotterdammer moet ook de gestolen 62.000 euro aan het Corderius College terugbetalen, dat zal de staat voorschieten. Daarnaast vorderde de school 2500 euro voor het inschakelen van een bedrijfsrecherchebureau. De school vond dat de politie geen prioriteit aan de zaak gaf en wilde de vaart in het onderzoek houden, ook omdat er camerabeelden van de daders moesten zijn.

De rechter wees deze vordering uiteindelijk af, omdat de politie al had aangegeven met het onderzoek bezig te zijn en de school wat meer geduld had moeten hebben.

De officier van justitie en de verdediging zijn akkoord met het oordeel van de rechter. Het vonnis is daarmee definitief.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -