Dierentuinen blij met steunpakket, 'maar wat pas echt helpt is open kunnen'

RHENEN - Dierentuinen zijn blij dat met de steun die ze van de regering krijgen, maar waarschuwen ook gelijk: met alleen het huidige steunpakket van het Rijk redden ze het niet. Pas als er ook weer publiek naar binnen mag, wordt hun financiële situatie veiliggesteld.
De overheid heeft een steunpakket aangekondigd van zo'n 39 miljoen euro voor de ongeveer 65 dierenparken die er in Nederland zijn. Ook de twee Utrechtse parken - Ouwehands Dierenpark in Rhenen en Dierenpark Amersfoort - doen een beroep op die steun. Hoeveel geld zij uiteindelijk zullen ontvangen, is nog niet bekend.
Ruim achttien weken is het Ouwehands Dierenpark in Rhenen al dicht. Ook op deze prachtige lentedag in de voorjaarsvakantie blijft het hek dicht. "Pijnlijk", zegt Robin de Lange, directeur van het park. "Normaal gesproken zou het nu bomvol zijn hier, maar we moeten dicht blijven."

Financiële problemen

En dat is niet fijn. De vaste lasten van het dierenpark liggen rond een miljoen euro per maand. "Denk dan aan de salariskosten, dierverzorging enzovoorts."
Dierentuinen blij met steunpakket, 'maar wat pas echt helpt is open kunnen'
Niet alleen de dierentuin in Rhenen gaat gebukt onder de crisis. Ook DierenPark Amersfoort heeft financiële problemen. "We hebben afscheid genomen van vijftien vaste medewerkers. Ook de flexibele schil is flink uitgedund," laat een woordvoerder weten. "Daarnaast worden nieuwe projecten voorlopig op de lange baan geschoven."
Beide dierentuinen geven aan dat er voorlopig nog niet beknibbeld hoeft te worden op het dierenwelzijn. "Daar willen we nu niet aan", aldus DierenPark Amersfoort. "Maar we hopen wel dat we in april open kunnen. Die maand wordt voor ons echt heel erg belangrijk."

'Veiligste bos van Nederland'

Ook in Rhenen zijn ze bezig met een aanvraag voor de steun. "Heel fijn dat het komt maar wat ons echt pas helpt is als we open kunnen. Ook bij ons is het niet zo dat we bijna failliet gaan, maar ook bij ons is het geld natuurlijk op een gegeven moment op."
Ouwehands Dierenpark in Rhenen
Ouwehands Dierenpark in Rhenen © RTV Utrecht / Martijn de Graaf
De Lange is er overigens van overtuigd dat ze veilig open kunnen gaan, ook in coronatijd. "Dat hebben we tussen de twee lockdowns wel bewezen. Mensen moeten online reserveren, komen gefaseerd binnen en we hebben handhavers. Kijk voor de grap in de weekenden eens hoe druk het in de bossen is! Ik durf te garanderen dat wij het veiligste bos van Nederland kunnen creëren hier."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.