Goed nieuws: snotterende bever zwemt weer gezond in de natuur

VIJFHEERENLANDEN - Twee weken geleden lag deze bever nog snotterend in de armen van de medewerkers van de Dierenambulance Vianen, maar goed nieuws: hij is weer volledig hersteld. Het harige beestje is weer zó gezond, dat hij is losgelaten in de natuur. "Kippenvel om te zien hoe enthousiast hij het water instapte."
De snotterende bever is weer opgeknapt en zwemt weer rond
De snotterende bever is weer opgeknapt en zwemt weer rond © RTV Rijnmond
Gerrit de Boom vergeet het nooit meer. De medewerker van Dierenambulance Vianen en omstreken vond twee weken geleden een bever, die al bevend onder een bankje zat verstopt. Longontsteking, bleek al snel. Het plotse koude weer van de afgelopen maand werd sommige dieren te veel. "En dus waren we ontzettend blij dat iemand de bever spotte, anders weet ik niet hoe het met hem was afgelopen", zegt De Boom.
Hij was zo goed hersteld, dat hij zijn hok begon te slopen
Gerrit de Boom, Dierenambulance Vianen
Met deze bever is het namelijk wél goed gekomen: na een tijd bij Vogel- en Zoogdierenopvang De Toevlucht in Amsterdam te hebben verbleven, is zijn longontsteking verholpen. "Zo verschrikkelijk om zo'n beest te zien lijden. Dan zijn we enorm dankbaar dat de pijnstilling heeft gewerkt."
De Boom begint vanuit het niets te lachen. "Een bever is van nature heel sterk. En dat merkten ze in Amsterdam: hij was op een gegeven moment zo goed hersteld, dat hij zijn hok begon te slopen. Dan merk je dat hij echt in de natuur thuishoort."
De snotterende bever zwemt weer gezond door de natuur

Terug in de natuur

Gisteren zette de Dierenambulance Vianen haar 'harige vriend' terug in de natuur, in de buurt van Boven-Hardinxveld. "Op het moment dat we zijn hokje opengooiden, zag je gelijk die blik van herkenning. Al snuffelend ging hij in een rechte lijn naar het water toe. Kippenvel, kregen we daarvan."
De échte kou is nu dan wel voorbij, maar dat betekent niet dat de dierenambulance het nu rustiger krijgt. "Nee, zeker niet. Nu begint het eigenlijk pas. Al die jonkies komen nu op de wereld, hè. Dus voor die kleintjes hoop ik dat de temperaturen niet meer al te veel gaan dalen. Anders gaan zij het niet overleven, vrees ik. De natuur is keihard."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.