Tijdelijk restaurant De Pomp in Utrecht wil nog lang niet weg, buurt tekent massaal petitie

UTRECHT - Ze mogen formeel nog drie jaar blijven, maar toch gaat er nu al een petitie rond om het tijdelijke restaurant De Pomp in Utrecht te behouden. Al meer dan duizend mensen zetten hun handtekening onder de boodschap dat het restaurant niet mag verdwijnen.
Bedrijfsleider Shaked Franke (L) en Emma van der Zalm
Bedrijfsleider Shaked Franke (L) en Emma van der Zalm © RTV Utrecht
Het restaurant kreeg bij de start twee jaar geleden een vergunning voor vijf jaar. Maar door de coronacrisis dreigt De Pomp niet genoeg te hebben aan die looptijd om gemaakte investeringen terug te verdienen.

Buurthuis

Met de petitie wil het restaurant laten zien dat de buurt, en eigenlijk heel Utrecht, niet wil dat De Pomp vertrekt. Je zou het restaurant ondertussen ook als buurthuis kunnen zien, vertellen mede-eigenaar Kimmarah Beeuwkes, bedrijfsleider Shaked Franke en medewerker Emma van der Zalm.
Buurtbewoners komen wekelijks langs voor een praatje met de wijkagent en wijkmanager, er zijn activiteiten voor kinderen en buren weten het restaurant te vinden als ze hulp nodig hebben. Beeuwkes: "We hebben ondertussen al zoveel dingen gedaan dat ik de tel kwijt ben."
Emma van der Zalm (L) en Shaked Franke.
Emma van der Zalm (L) en Shaked Franke. © RTV Utrecht
Door de coronacrisis moest restaurant De Branding iets verder op de Croeselaan de deuren al sluiten. Het leidde tot geschrokken buurtbewoners bij De Pomp. "Mensen kwamen vragen wat ze konden doen om ons te helpen", zegt Franke.
Een handtekening zetten is dan een kleine moeite, zo kwam de petitie tot leven. Medewerker Emma van der Zalm zocht een stage in de richting van sociaal ondernemerschap en vond die bij haar bijbaantje. De petitie is stap één van die stage. Ze bedacht een laagdrempelige manier voor buurtgenoten om steun te betuigen, de handtekeningen laten zien dat er draagvlak is.
"We vragen de gemeente om ons bij te staan", zegt Van der Zalm, de petitie moet laten zien dat er draagvlak is in de buurt. De gemeente lijkt echter nog niet van plan om al op de zaken vooruit te lopen. Een woordvoerder laat weten: "Het is mooi om te zien dat de buurt hier enthousiast over is. De huidige omgevingsvergunning is afgegeven in november 2018 en geldt voor vijf jaar. In deze periode zullen alle betrokken partijen met elkaar bespreken of de beoogde doelstellingen worden gehaald en hoe de toekomst van deze plek eruit ziet."

Eeuwige leven

"De crux zit 'm in de eigenaar van de grond", vertelt Van der Zalm. De grond is onlangs in handen gekomen van een nieuwe, buitenlandse, projectontwikkelaar. Of die het ziet zitten om de horecagelegenheid nog langer zijn gang te laten gaan, is de vraag.
Dat De Pomp niet het eeuwige leven zou hebben was van begin af aan duidelijk. Met een vijfjarenplan wilde het restaurant in ieder geval op sociaal vlak wat aan de Dichterswijk geven. Ook zou vijf jaar genoeg moeten zijn om de investeringen aan het pand te kunnen afbetalen.
De Pomp.
De Pomp. © RTV Utrecht
Die investeringen waren nodig. Het vervallen en gekraakte tankstation was een doorn in het oog van buurtbewoners. "Het was echt een krakershol met een kluis vol drugsrestanten", herinnert Beeuwkes.
Met horten en stoten werd het vervallen tankstation aan de Croeselaan getransformeerd van een ongewenste puist tot de parel van de Dichterswijk. Dat gebeurde toen met de steun van veel buurtbewoners, en die steun heeft de zaak nu weer nodig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.