RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Mondzorgkaravaan' strijkt neer in Amersfoort: 'Tandarts moet terug in het basispakket'

1/2
AMERSFOORT - Koop ik eten voor mijn kinderen of ga ik naar de tandarts? Voor veel mensen is dat een reŽle keuze. Hulporganisatie Dokters van de Wereld wil dat iedereen toegang heeft tot goede mondzorg. Deze week staan zij met hun zogeheten 'mondzorgkaravaan' in Amersfoort. "De tandarts is enorm geschrokken van de slechte staat waarin sommige gebitten verkeren."

Met de campagne 'Elke glimlach telt' hoopt de hulporganisatie het belang van mondzorg onder de aandacht te brengen. Ze willen onder meer dat de tandarts terugkomt in het basispakket. "Zeker anderhalf miljoen mensen - en vermoedelijk meer, door de coronacrisis - gaan niet naar de tandarts. Omdat ze daar gewoonweg het geld niet voor hebben", zegt projectleider Caroline van Wingaarden. "Mondzorg zit niet in het basispakket, dus je moet dat zelf betalen of een aanvullende tandartsverzekering nemen. Voor veel mensen is dat niet te doen."

Caroline van Wingaarden vertelt op Radio M Utrecht over de campagne.


Enorm geschrokken
Gisteren stond de mondzorgkaravaan voor het eerst in Amersfoort. Mensen konden gratis langskomen voor een behandeling. "We zijn enorm geschrokken van sommige gevallen. Denk aan een jonge man van 35 jaar oud, van wie eigenlijk het hele gebit getrokken zou moeten worden. Het was niet meer te redden."

De mondzorgkaravaan trekt het hele land door en doet iedere maand een andere provincie aan. "We willen zoveel mogelijk mensen helpen, en gaan dus ook langs bij de plaatselijke tandartsen met de vraag of zij willen meehelpen en een aantal gratis vervolgbehandelingen willen doen. We kunnen het niet alleen."Kosten
Hoewel het duur is om de tandarts weer in het basispakket op te nemen, is het volgens Van Wingaarden nog veel duurder om dat niet te doen. "Onderzoek van het Radboudumc heeft uitgewezen dat de kosten kunnen oplopen tot 3 miljard euro. Dat komt omdat een slecht onderhouden gebit leidt tot verdere klachten, tot ziekenhuisopnames aan toe. Verder lopen mensen met een slecht gebit het risico om hun baan te verliezen of niet te worden aangenomen, waardoor ze jarenlang in een uitkering zitten. Dat kost de overheid veel meer geld."

De organisatie is ook een petitie begonnen om mondzorg terug te krijgen in het basispakket.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -