Stress en slapeloosheid door kraaiende vechthanen in Zuilen: 'Ik denk zelfs aan verhuizen'

UTRECHT - Elke ochtend veel te vroeg wakker door gekraai, stront in de straat en de trieste aanblik van dieren die op een plek zijn waar ze niet thuishoren. Een groepje bewoners van de Utrechtse wijk Zuilen wil dat de gemeente eindelijk korte metten maakt met de overlast van loslopende hanen en kippen. Ze zijn daarom een petitie gestart. Intussen broedt wethouder Lot van Hooijdonk (Dierenwelzijn) op een plan.
De dieren komen uit het Julianapark. Honderden hanen zijn daar inmiddels. In hun zoektocht naar eten vechten ze elkaar de tent uit. De kippetjes hebben het nakijken en worden voortdurend aangevallen, verwond en verkracht. Door de drukte in het park gaan de dieren de woonwijken in, op zoek naar eten. Daar houden ze de buurt wakker met hun gekraai.
De kippeninvasie verdeelt de wijk Zuilen

Overgestoken

"Ze zijn ongeveer een jaar geleden overgestoken naar mijn straat en lopen hier een vaste ronde", vertelt bewoner Joran. Meestal word ik er rond vijf of zes uur 's ochtends wakker van en in de zomer nog vroeger.' Joran denkt zelfs aan verhuizen. "Ik heb inmiddels een andere woning in Arnhem bekeken. Liever zou ik in Utrecht blijven, want we hebben een fijn huis hier."
Er moet echt snel wat gebeuren, vindt Joran. "Veel bewoners kampen hier nu met slaapproblemen en stress. Ik heb een buurman met een zoontje van 3 en die wordt iedere nacht wakker en dan is het weer drama in huis. Dat is geen doen."
Scharrelen op de Amsterdamsestraatweg.
Scharrelen op de Amsterdamsestraatweg. © RTV Utrecht

Oplossing gemeente

De gemeente Utrecht ging vorig jaar al eens op de klachten in en liet toen weten niet verantwoordelijk te zijn voor hanenoverlast, maar wethouder Lot van Hooijdonk (Dierenwelzijn) komt nu toch met een plan om de overlast op te lossen. Eind maart moet dit op tafel liggen.
PvdA-raadslid Hester Assen, die ook in Zuilen woont, heeft hierop aangedrongen. "Het gaat om dierenwelzijn en het welzijn van de bewoners van de wijk. Er zijn te veel hanen, veelal gedumpt in het park. En dat leidt tot verkrachtingen van hennen en hanengevechten. Daarnaast zorgt de overlast voor felle discussies tussen bewoners en ik wil niet dat dit uit de hand loopt."

Ook voorstanders

Niet iedereen is tegen de kippen en hanen. Er zijn ook mensen in Zuilen die de dieren wel sfeervol vinden. Een bewoner vertelt: "De een vindt het geweldig en charmant. De ander zegt: het moet niet. Er worden briefjes opgehangen met de oproep 'niet voeren'. En de volgende dag ligt er gewoon weer een nieuwe berg voer."
Oproep om niet te voeren.
Oproep om niet te voeren. © RTV Utrecht
"Er zijn zeker ook voorstanders", beaamt Joran. "De kippen geven ook eigenlijk geen overlast. Het zijn gezellige beestjes. Maar met de komst van de hanen is het echt anders. Ze vechten met elkaar, hebben daardoor ook open ruggetjes en molesteren de kippen. Het kan ook niet fijn zijn voor de dieren om op de stenen straten te moeten scharrelen", zegt Joran.

Nek omdraaien

Bewoonster Jeanette vindt de kippen leuk. Ze heeft een hok waar de dieren in kunnen slapen. Er is plek voor drie. Ze voert de dieren en krijgt in ruil daarvoor eieren. "Het geeft veel plezier."
Zelf wordt ze niet wakker van het gekraai, maar ze snapt dat dat niet voor iedereen geldt. "Er zijn te veel agressieve hanen en de oplossing is eigenlijk simpel: bij een aantal moet de nek omgedraaid worden, maar wie gaat dat doen?"
Bewoonster Jeanette.
Bewoonster Jeanette. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.