RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM: Woerdense pakketbezorger (18) reed met opzet twee keer over man in Wijchen heen

1/2
WOERDEN - De jonge pakketbezorger uit Woerden die in november een man in het Gelderse Wijchen doodreed, wordt door het Openbaar Ministerie doodslag ten laste gelegd. Dat maakte de officier van justitie vandaag bekend tijdens de eerste voorbereidende zitting tegen de destijds 18-jarige Tarik O. in de Utrechtse rechtbank.

Het OM verdenkt de pakketbezorger ervan dat hij de 42-jarige Sebastiaan Theloosen op dinsdagavond 24 november met opzet heeft aangereden op een woonerf in Wijchen. Het slachtoffer maakte een wandeling met zijn vrouw en hond en sprak de bezorger aan over zijn rijgedrag. Toen de man het kenteken van de bestelwagen wilde fotograferen, werd hij volgens de officier van justitie door de verdachte aangereden.

Klemgereden
Volgens de officier van justitie reed Tarik O. met zijn bestelwagen vanuit stilstand met verhoogde snelheid op Theloosen af, die recht voor hem stond. Hij reed de man aan en reed vervolgens meters door, terwijl het slachtoffer werd meegesleurd op de motorkap. Daarna remde de bezorger, waardoor de man op grond viel.

De Woerdenaar zou vervolgens eerst achteruit zijn gereden en toen weer vooruit over het slachtoffer heen. Daarna ging hij er met hoge snelheid vandoor. Sebastiaan Theloosen bezweek op straat aan zijn verwondingen. Tarik O. werd korte tijd later bij Beuningen door de politie klemgereden en aangehouden.


Schouw
Tarik O. was vanmiddag niet zelf in de rechtbank aanwezig. Hij zit op dit moment vast in de jeugdgevangenis in Sassenheim. Daar wordt ook onderzoek gedaan naar zijn verstandelijke vermogens en eventuele stoornissen. Ook wordt onderzocht of de inmiddels 19-jarige verdachte volgens het jeugdstrafrecht berecht moet worden. Het onderzoek gaat zeven weken duren. Daarna hebben de deskundigen nog een aantal weken nodig om een rapport te schrijven. Dat betekent dat het nog maanden gaat duren voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld.
Er zit verschil in jeugdstrafrecht of strafrecht voor volwassenen. Bij die laatste groep gaat het meer om het straffen van gedrag en vergelding. Bij jeugdstrafrecht is het uitgangspunt dat het gedrag van de jonge verdachte nog bij te sturen is, omdat de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. De straffen zijn lager en daarnaast gaan de jongeren naar school in de gevangenis en krijgen ze les in sociale vaardigheden en omgaan met woede.

Het jeugdrecht is in principe voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Maar het kan ook worden toegepast bij jongvolwassenen tot 23 jaar omdat uit onderzoek blijkt dat er een groot verschil is in de ontwikkeling van hersenen van jongeren. Een 20-jarige kan bijvoorbeeld het geestelijk niveau van een puber hebben en een 17-jarige kan juist al een heel volwassen besef hebben van zijn gedrag.

Het OM wil een schouw organiseren, waarbij de rechters naar de plaats van de aanrijding in Wijchen toegaan. Het drama van 24 november zou dan worden gereconstrueerd. Verdachte en getuigen kunnen dan ter plekke worden ondervraagd. De rechter vindt dit voorlopig nog niet nodig en gaf het OM opdracht een gedetailleerde situatieschets te maken. Na horen van getuigen kan alsnog worden besloten of een schouw noodzakelijk is.


Nabestaanden
Bij de rechtszitting waren ook de vrouw, zoon, ouders en broer van het slachtoffer aanwezig. Ook waren er veel vrienden naar de rechtbank in Utrecht gekomen. De moeder en stiefvader van de verdachte woonden de zitting ook bij.

Woerdense pakketbezorger voor de rechter na doodrijden man in Wijchen


Normaliter zou deze zaak worden behandeld door de rechtbank Gelderland, maar die heeft het onderzoek doorverwezen naar de rechtbank Midden-Nederland, omdat de verdachte een familielid is van een rechtbankmedewerker in Gelderland.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -