OM eist taakstraf voor man (70) uit Breukelen die voetreflextherapeute bestookte met obscene brieven

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
BREUKELEN - "Je bent een asociale, vuile teringhoer!" Dat is een citaat uit een van de vele obscene mails waarmee een 70-jarige man uit Breukelen volgens het Openbaar Ministerie zijn voormalige voetreflextherapeute bestookte.
De man stond vandaag in Utrecht terecht voor jarenlange stalking van de vrouw en haar gezin. Ook zou hij de banden van haar auto lek hebben gestoken.

Ongepast gedrag

Het zou allemaal zijn begonnen toen haar cliënt drie jaar geleden tijdens de therapie ongepast gedrag begon te vertonen. Zij bespraken ook zeer persoonlijke zaken, maar volgens de vrouw ontwikkelde hij een ongezonde fascinatie voor haar. Zij zou hem daar meerdere keren op hebben aangesproken en toen dat niet hielp, besloot ze de behandeling van de man stop te zetten.
In haar slachtofferverklaring vertelde de vrouw dat haar cliënt na het stoppen van de behandeling eerst een charmeoffensief begon door brieven en cadeautjes naar haar praktijk te sturen. Toen zij daar niet op inging, werd de toon van de vele brieven, mails en appjes steeds depressiever. Een gesprek met de wijkagent leek weinig uit te richten.

Verrekijker

Volgens de therapeute werd het nog veel erger toen de afgewezen cliënt een klacht tegen haar indiende bij het medisch tuchtcollege en hij de zaak ook in hoger beroep verloor. Het college oordeelde toen dat de klager het niet zo nauw nam met de waarheid. Bij haar praktijk en huis werden brieven met schunnige teksten afgeleverd. En ook haar partner en kinderen kregen brieven met teksten als: "Weten jullie dat jullie moeder een hoer is?"
De therapeute schrok enorm toen tijdens een gesprek met iemand die zij behandelde door de verdachte een voorwerp tegen de ruit van haar praktijk zou zijn gegooid. Ook zou hij haar autobanden toen lek hebben gestoken. De man reed volgens de vrouw voortdurend langs bij haar huis en praktijk en keek met een verrekijker naar binnen. Hij zou ook haar dochter op straat hebben aangesproken over haar moeder.

Ontkenning

De verdachte ontkende in de rechtbank de ernstigste beschuldigingen. Na een stopgesprek met de wijkagent zou hij zich niet meer met zijn vroegere therapeute hebben bemoeid. De beledigende brieven en mails zij volgens het OM op zijn laptop geschreven, maar hij beweerde dat dit was gedaan door kennissen die zijn computer hadden geleend. Namen van deze kennissen kon hij in de rechtbank echter niet noemen.

Taakstraf en contactverbod

De officier van justitie gelooft niets van de verklaring van de man en vindt alle verdenkingen bewezen. Er zijn veel belastende tekstbestanden op zijn laptop gevonden. Ook hebben getuigen hem gezien bij de woning, praktijk en auto van de therapeute. Het OM eist 240 uur taakstraf voor de verdachte, en daarnaast een voorwaardelijke celstraf van vier maanden met een proeftijd van twee jaar.
Het OM wil dat de man onder toezicht van de reclassering komt en zich laat behandelen als de reclassering dat nodig vindt. Ook zou de rechtbank hem moeten verbieden om de komende vijf jaar contact te zoeken met de therapeute en in de buurt van haar woning en praktijk te komen. Hij zou de vrouw een schadevergoeding van ruim 1100 euro moeten betalen voor de vernielde autobanden en het leed dat hij haar heeft aangedaan.
De verdachte reageerde vrij gelaten op de uitgebreide strafeis van de officier van justitie. "De strafmaat is best wel veel voor iets wat ik niet gedaan heb", zei hij aan het einde van de zitting. Over twee weken is de uitspraak en wordt duidelijk of de rechter dat ook vindt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.