Corderius College opgelucht na veroordeling dief schoolreisgeld: 'Krijgen die 62.000 euro terug'

© Google Streetview
AMERSFOORT - Het Corderius College in Amersfoort is tevreden over de juridische afhandeling van een grote roof in de school. De dief die afgelopen zomer toesloeg heeft bekend en de school krijgt het gestolen bedrag, ruim 62.000 euro, terug.
Het geld was bestemd voor schoolreisjes en andere bijzondere activiteiten. De rechtbank boog zich gisteren over de zaak. "We zijn blij dat de dader schuld heeft bekend en dat de overheid onze school schadeloos stelt", reageert rector Egbert Boerma. "Ook is gebleken dat het gaat om een ingehuurde zzp-schoonmaker die afgelopen zomer door het gebouw is gaan struinen. En dus niet om een medewerker of iemand van onze vaste leveranciers."

Maatregelen

In de kluis van het Corderius College lag een map met 30 bankpassen en bijbehorende pincodes. Binnen twee weken werd daarmee 60.000 euro gepind. Verder zat er voor bijna 400 euro aan contant geld in de kluis en lagen er VVV-bonnen in ter waarde van 1900 euro. Het Corderius College heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. "We hebben een extra kluis nu, zodat we passen en codes kunnen scheiden. Je leert hier toch weer van."
De 30-jarige Rotterdammer Giovanni I. bekende eerder al bij de politie dat hij de schoolkluis op 29 juli vorig jaar had leeggehaald. Op bewakingsbeelden van de school was te zien hoe hij en een medeverdachte na de diefstal wegrenden. Giovanni I. zei aanvankelijk dat hij de diefstal in zijn eentje had gepleegd, maar hij bekende gisteren tegenover de rechter dat hij het samen met iemand anders had bedacht en uitgevoerd. Al het geld zou in korte tijd zijn opgegaan aan zijn ernstige drugsverslaving en die van zijn ouders. De medeverdachte zou ook kampen met verslavingsproblemen en verslaafde ouders.

Leven beteren

Dat het gaat om geld voor schoolreisjes voor de leerlingen, maakte de roof het extra wrang. De Rotterdammer zei achteraf spijt te hebben en zich te schamen, vooral ook omdat hij zelf vier kinderen heeft. De verdachte wil afkicken en zijn leven beteren. Hij werkt nu als glazenwasser om zijn gezin te kunnen onderhouden. Ook wil hij al het gestolen geld terugbetalen. Hij heeft een huis voor zijn gezin gevonden en het contact met zijn verslaafde familieleden verbroken. Om dit niet te verstoren eiste de officier van justitie een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf voor Giovanni I.
"We zijn er gelukkig mee dat de verdachte van de rechter een kans krijgt om zijn leven te beteren", zegt Corderius-rector Boerma.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.