OM eist taakstraf voor aanrijden 83-jarige fietsster: 'Ik ben veroordeeld tot de rollator'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
LEERDAM - "Ik was een vitale, taaie tachtiger, stond volop in het leven en ging veel uit fietsen. Van het ene op het andere moment is mijn leven veranderd. Ik heb gevochten voor mijn leven." Het zijn de woorden van het inmiddels 85-jarige slachtoffer van een ernstig verkeersongeluk in Leerdam in april 2019, voorgelezen door één van haar zoons in de rechtszaal.
Vandaag stond een 38-jarige Leerdammer voor de rechter. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van het veroorzaken van een verkeersongeval met een zwaargewonde tot gevolg en het doorrijden na een aanrijding. De officier van justitie eiste uiteindelijk een taakstraf van 240 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor twee jaar.
Ik heb die man helemaal verrot gescholden.
Verdachte
Het ongeluk in de Patrimoniumstraat gebeurde op Goede Vrijdag. De verdachte reed in zijn bestelbus een man en een vrouw op de fiets tegemoet. Volgens de fietsers schampte de verdachte de vrouw; de verdachte beweert echter dat de man tegen zijn buitenspiegel sloeg. Het incident maakte hem zo kwaad, dat hij vol adrenaline achteruit reed en daarbij de toen nog 83-jarige fietsster raakte.
Ze liep daarbij ernstige verwondingen op: "Een gebroken nekwervel, acht gebroken ribben, een breuk in de schouder en de bovenarm, een ernstige beenwond", somt de rechter op. "Zestien gebroken ribben én een hoofdwond", voegt het slachtoffer er vanuit de zaal aan toe. Zes weken lag ze na het ongeluk in het ziekenhuis. Ze moest daarna maandenlang revalideren.

Kort lontje

"Er knapte iets in mij", vertelt de verdachte over het incident voorafgaand aan het ongeluk. "Die man sloeg tegen m'n spiegel aan. Ik was laaiend, want ik had die bus pas net." Hij legt uit dat hij die week 80 uur had gewerkt en mede daardoor 'misschien wel een kort lontje had'. "Ik heb die man helemaal verrot gescholden; je moet met je poten van andermans spullen afblijven", herhaalt hij meermaals.
De vraag is of de man na de ruzie op straat heeft gemerkt dat hij de vrouw heeft aangereden. "Absoluut niet", verklaart hij zelf. De harde klap die omwonenden hebben gehoord en op camerabeelden is vastgelegd, zegt de verdachte zelf niet hebben gehoord. "M'n favo muziekzender stond keihard aan", zegt hij. Al vindt de officier van justitie dat ongeloofwaardig. "Wat mij betreft verzint hij dat hier ter plekke."
Na het ongeluk reed de verdachte weg. Later meldde hij zich, nadat zijn bus al in beslag was genomen voor onderzoek. "Ik ging (de politie, red.) bellen: waarom is m'n bus weg? Toen kreeg ik iets te horen wat er op Facebook in omloop was." De verdachte doelt op een getuigenoproep van de politie. "Toen dacht ik: shit, en zei ik: ik denk dat jullie mij moeten hebben."
Door moorddadig rijgedrag ben ik veranderd in een hulpeloze, oude vrouw.
Slachtoffer

Leven verwoest

Een zoon doet het woord namens zijn moeder. "Ik stond volop in het leven", leest hij voor. "Door moorddadig rijgedrag ben ik veranderd in een hulpeloze, van anderen afhankelijke, oude vrouw." Fietsen, zoals toen na het kerkbezoek, kan ze niet meer. "Ik ben veroordeeld tot de rollator, mijn enige vervoersmiddel."
"Ik loop er ook al twee jaar mee", vertelt de verdachte. En terwijl hij zich omdraait naar het slachtoffer zegt hij: "Mevrouw, ik heb veel spijt van hetgeen er gebeurd is. Dat wil ik u zeggen; ik ben blij dat ik er nu de kans voor heb." Het slachtoffer reageert: "Beetje te laat. Een héél beetje te laat. Mijn leven is verwoest."
Volgens de officier van justitie is de verdachte 'zeer aanmerkelijk onvoorzichtig' geweest, wat je in spreektaal 'roekeloos' zou noemen. "Hij reed keihard achteruit en was razend. Hij was maar met één ding bezig: zijn eigen boosheid." Het OM gaat ervanuit dat de verdachte de klap wél heeft gehoord en dus had kunnen weten dat hij iemand had aangereden.
Het is niet voor niks dat er verkeersregels gelden.
Officier van justitie
De officier van justitie vindt dat de verdachte in zeer grote mate schuldig is aan de gevolgen van het ongeluk. "Het is niet zijn opzet geweest om letsel toe te brengen, maar het is niet voor niks dat er verkeersregels gelden. Het is een smalle straat. Op het moment dat je dit gedrag vertoont, kan het gebeuren dat iemand anders leven volkomen kapot gaat."

Geen gevangenisstraf

240 uur taakstraf in combinatie met het inleveren van het rijbewijs voor twee jaar vindt de officier van justitie een passende straf. Ze had in dit geval ook een gevangenisstraf kunnen eisen, maar 'dat voelt niet goed', aldus de officier van justitie. Haar uitleg: het gaat om een ongeluk van twee jaar terug en de verdachte heeft geen strafblad 'op dit gebied'.
Volgens de verdediging heeft de verdachte 'een inschattingsfout' gemaakt. "Het was niet aannemelijk dat achteruit rijden gevaarlijk was en er zulke grote gevolgen zouden zijn." De advocaat benadrukt dat de verdachte naar eigen zeggen niets van het ongeluk heeft gemerkt en ook niet is uitgestapt, wat meerdere getuigen achteraf beweren.
Hij was superboos. Achteruit rijden is geen strafbaar feit.
Advocaat
De getuigenverklaringen zijn volgens de advocaat 'inconsistent'. Zo zouden meerdere getuigen pas in een tweede gesprek met de politie hebben gemeld dat de verdachte na het ongeluk is uitgestapt. "Hij was superboos. Hij wilde verhaal halen bij iemand een paar meter achter hem. Achteruit rijden is geen strafbaar feit", concludeert de advocaat. Ze eist vrijspraak op alle punten.
Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.