Restaurants Rhenen stellen terrassen op, maar gasten mogen niet gaan zitten

© Pexels
WOERDEN - Zes horecaondernemers in Rhenen stellen volgende week hun terrassen op. Het wordt een stil protest tegen de lockdown. Hongerige en dorstige gasten zullen er nog niet worden bediend.
De restauranteigenaren hebben onderling contact gehad over de actie waarbij in andere delen van Nederland opgeroepen wordt om de terrassen wel weer te openen, ondanks een verbod door de overheid. "Wij willen ook een statement naar Den Haag maken, maar we vinden het wel belangrijk dat het in overeenstemming met de gemeente gebeurt", zegt Erwin Storm van restaurant De Koning van Denemarken.

Parken overvol

Horecaondernemers hebben deze vakantieweek lijdzaam moeten toezien hoe de parken in Nederland overvol raakten met bezoekers die van het mooie weer kwamen genieten. Afgelopen zomer mochten de terrassen wel onder voorwaarden open, en veel eigenaren vinden dat ze de veiligheid van hun gasten beter konden waarborgen dan nu in de openbare ruimte.
De bedoeling van het protest in Rhenen is volgens Storm dat het stadje vanaf dinsdag weer zes mooi opgemaakte horecaterrassen telt. Gasten die er willen gaan zitten, zullen worden tegengehouden door de eigenaren ervan. "En dan gaan we het gesprek met ze aan", aldus Storm. "We zullen vertellen waarom ze niet het terras op mogen en dat we van de overheid geen enkel perspectief krijgen."
De actie in Rhenen is een variatie op de oproep die een aantal lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland doen om vanaf 2 maart weer klanten toe te laten op de terrassen en die ook daadwerkelijk te bedienen, met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Horecaondernemers in Utrecht en Amersfoort zeggen tegen RTV Utrecht dat ze nog niet op de hoogte zijn van dit soort acties in de provincie Utrecht.

Politiebond positief

De Nederlandse Politiebond in Baarn heeft na video-overleg met een aantal burgemeesters vanmiddag positief gereageerd op dat initiatief. "Uiteraard gaat de politie handhaven als terrassen op illegale wijze openen", zegt voorzitter Jan Struijs, "maar we snappen de oproep van Koninklijke Horeca Nederland heel goed."
Volgens Struijs zou het openen van de terrassen de druk op de politie verlichten. "We zien nu een enorme toename van samenscholing, niet alleen in parken maar ook bij illegale feestjes in de duinen. Het is dan beter te reguleren. We vragen de burgemeesters daarnaar te kijken. Dat geeft ons meer lucht."
Het ministerie van Justitie zegt dat het aan gemeenten is om in te grijpen als horecabedrijven inderdaad hun terrassen opengooien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.