Kunstenaar Ruud Kuijer slaat nieuwe weg in met driedimensionale werken van staal

UTRECHT - In zijn atelier in een enorme loods in de havenmonding van Lage Weide is kunstenaar Ruud Kuijer hard aan werk met grote stukken staal. Stalen balken met een profiel in de vorm van een H, de H-balk. Normaal worden ze gebruikt in de bouw, maar Ruud maakt er sinds kort driedimensionale kunstwerken van.
Veel mensen kennen Ruud vooral van zijn betonnen beelden, vaak van enorme proporties. De beelden zijn zo'n 4 meter hoog en worden vaak geplaats in een weidse omgeving. Zoals de Waterwerken, de zeven abstracte betonnen beelden langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Maar zijn beelden staan over de hele wereld, onder andere in de hoofdstad van Panama en in Frankfurt.
Ruud Kuijer, een man van staal
Met de H-balken is Ruud een nieuwe weg ingeslagen met zijn kunstwerken. Hij voelt zich geïnspireerd door kunstenaars uit het verleden die werkten met stalen bouwmaterialen en daar geeft hij zijn eigen draai aan.
Een van de beelden van de serie Waterwerken
Een van de beelden van de serie Waterwerken © RTV Utrecht
Je kan dat werk als kunstenaar natuurlijk niet gaan namaken. Dat is niet aan de orde. Ik denk dat dat ook is wat de amateur onderscheid van de professioneel. Als je er iets mee wilt doen, dan moet je er ook echt iets anders mee doen. En ik geloof dat dat met deze H-balk beelden gebeurt.
Ruud Kuijer
Hierdoor is een unieke serie beelden ontstaan. En die beelden zijn zo robuust en stevig dat ze ook op zeer drukke plekken geplaatst kunnen worden. De stationshal van het Centraal Station in Utrecht bijvoorbeeld, dat zou hij fantastisch vinden. Met een lach: "Misschien moeten we het eens opperen aan de directie van de NS".
De kleinere beelden zijn van de serie de H balk beelden
De kleinere beelden zijn van de serie de H balk beelden © RTV Utrecht
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.