RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Huiskamerfestival Jazz on the Sofa gaat door, maar dan online


ZEIST - In Zeist vindt elk jaar een jazzfestival met kamermuziek in huiskamers rond het slot Zeist plaats: Jazz On The Sofa. Dit festival vindt nu online plaats. Artistiek leider en fluitist Mark Lotz: "Jazz On The Sofa presenteert muzikale helden van morgen (naast enkele van gisteren) die een helder licht laten schijnen op de toekomst van de jazz. Dat is nogal wat. Na elk concert vindt een interview plaats dat ik voer met de artiesten." Een concertbelevenis waar de luisteraar ook het verhaal achter de muziek en mens hoort.

Huiskamerfestival Jazz on the Sofa


Rauwheid
Volgende week zullen er zes dagen lang concerten en interviews gestreamd worden. Met artiesten uit Nederland, de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Cuba en Duitsland. De lokale jazzhelden krijgen een plek in Zeist van waaruit ze het publiek kunnen bespelen. Trompettist Ruben Drenth en contrabassist Dion Nijland gaan vrijdag 5 maart spelen vanuit het Kunstenhuis in Zeist. Ruben: "De basis van wat wij gaan doen is nummers van de Rolling Stones omzetten naar deze bezetting met Dion en mij. Zodat je bijvoorbeeld ÚÚn gitaarpartijtje uit een Stones nummer plukt en daar een stuk omheen schrijft. Een soort rauwheid , dat vind ik wel leuk, het hoeft allemaal net zo braaf."

 Ruben en Dion maken jazz ge´nspireerd op muziek van de Rolling Stones Ruben en Dion maken jazz ge´nspireerd op muziek van de Rolling Stones | Foto: RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Ik denk dat als je van avontuur houdt dan zit je hier wel goed."
Ruben Drenth

Vanaf dinsdag 2 maart tot en met 7 maart is het de bedoeling dat je de intieme huiskamersfeer, waar Jazz on the Sofa normaal naar streeft, zelf probeert te creŰren. Voordeel is dat er nu veel meer mensen tegelijk van de muziek kunnen genieten. Voor de muzikanten zelf is het wel even wennen. Dion: "Zonder publiek spelen zou je kunnen vergelijken met het spelen van een repetitie. Je stapt heel anders zo'n concert in, omdat je niet de spanning voelt die er normaal wel is. Het is niet de eerste keer dat we onze muziek streamen en inmiddels ben ik er wel aan gewend dat er geen applaus komt en er geen korte contactmomentjes met het publiek zijn. Je moet meteen door na een nummer, dat is wel even anders."

 In Park Hoge Woerd in Utrecht blijkt de muziek ook prachtig te klinken In Park Hoge Woerd in Utrecht blijkt de muziek ook prachtig te klinken | Foto: RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Andere artiesten die volgende week te zien en te horen zullen zijn: gitarist Gijs Idema , de Mexicaanse bassiste/vocaliste Fuensanta Mendez , het Artvark Saxophone Quartet en er is een ontmoeting van de vocaliste Deborah Carter met de Cubaanse pianovirtuoos Abel Marcel. Het Mark Lotz Trio, dat onlangs twee keer de 'Best of 2019' in het NYC Jazz Records Magazine heeft gewonnen komt met het programma rond de LSD-guru Timothy Leary genaamd Turn On, Tune In, Drop Out.

 Dion Nijland is ge´nspireerd door Charles Mingus Dion Nijland is ge´nspireerd door Charles Mingus | Foto: Press4all

Legaal bezoek
Mark: "Het is op dit moment ongelooflijk moeilijk om publiek enthousiast te krijgen, zeker voor een streamingconcert. Aan de andere kant biedt het echter ook de direct de mogelijkheid om muziek en muzikanten te ondersteunen door een kaartje te kopen. Heb een gezellige avond - op je sofa - met een goede fles en een illegaal / legaal bezoek." Ruben: "Ik denk dat als je van avontuur houdt dan zit je hier wel goed."

 Tromettist Ruben Drenth is een grote fan van de Rolling Stones Tromettist Ruben Drenth is een grote fan van de Rolling Stones | Foto: Paula Scintilla

Jazz On The Sofa gaat online dinsdag 2 t/m zondag 7 maart om 20.30 uur.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -