Horecaondernemers willen open, burgemeesters denken mee en miljardensteun nodig voor NS

PROVINCIE UTRECHT - Horecaondernemers roepen elkaar op om volgende week de terrassen te openen, en vinden steun bij de brancheorganisatie en zelfs (een beetje) bij sommige burgemeesters. In corona vandaag vertellen wij jou meer over dit en ander nieuws over het virus, en hoe wij ermee omgaan.

Horecaondernemers en organisatie: open terrassen volgende week

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageert begripvol op een plan dat leeft onder een deel van de horecaondernemers om volgende week de terrassen te openen. Zo'n 65 regionale afdelingen van de KHN riepen hun leden op om dinsdag gasten te ontvangen op de terrassen.
Het idee voor die actie komt uit de koker van Johan de Vos, zelf horecaondernemer in Breda. "Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land."
De Utrechtse afdeling van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland viel hetzelfde op en plaatste gisteren een video op Facebook van een park aan de Nieuwekade in Utrecht vol mensen die van het mooie weer aan het genieten waren. Daarbij zette de KHN-afdeling de hashtags #terrassenopen #geestuitdefles.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen snapt het plan om volgende week de terrassen te openen naar eigen zeggen maar al te goed. "Daar heb ik alle begrip voor. Het is niet meer uit te leggen wat het kabinet doet. Het is bittere noodzaak voor ondernemers", aldus Willemsen. "Wij roepen niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en roepen ook niet landelijk op tot een opening van de terrassen, maar ik verwacht wel dat nog meer KHN-afdelingen dit gaan doen."
In deze regio krijgt de actie beperkt navolging. Alleen in Rhenen wordt er gehoor aan gegeven maar wel op een eigen manier. Zes horecaondernemers stellen daar volgende week hun terrassen op maar gasten zullen er niet worden bediend. Het gaat om een stil protest.
Navraag van RTV Utrecht bij horecaondernemers in Utrecht en Amersfoort levert op dat daar niemand nog weet heeft van verdere geplande acties.

Burgemeesters: meedenken over wat horeca buiten kan

Horecaondernemers krijgen steun van een paar burgemeesters. In Breda liet Paul Depla al weten met ondernemers te gaan kijken over wat er buiten mogelijk is. Daarbij werd meteen opgetekend dat het heropenen van de terrassen voor 2 maart niet kan. Maar Depla wil wel kijken of er meer geregeld kan worden binnen de bestaande regels.
Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum pleitte eerder al binnen het Veiligheidsberaad voor ruimere regels in de buitenlucht. Ook Femke Halsema van Amsterdam riep het kabinet al op om begin maart als eerste te kijken naar een heropening van de terrassen.

'Derde golf begonnen'

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in heel Nederland lag de afgelopen 24 uur opmerkelijk veel hoger dan gemiddeld de afgelopen week. Gekeken naar het gemiddelde over zeven dagen kwamen er de laatste week elke dag 4487 positieve coronatesten binnen. Vandaag zijn dat er 5048.
De daling in het aantal coronabesmettingen is daarmee volgens het RIVM in Bilthoven echt ten einde. De 'derde golf', een stijgend aantal coronabesmettingen, is begonnen, aldus het wetenschappelijke instituut.
De meeste positieve testen kwamen binnen in de regio Rotterdam-Rijnmond (440) en Midden- en West-Brabant (392) gevolgd door Utrecht (353).
In de provincie Utrecht werden het laatste etmaal twaalf mensen in het ziekenhuis opgenomen. Eén overlijdensgeval was direct te wijten aan corona. De meeste besmettingen waren hier in de gemeentes Utrecht (50), Amersfoort (46) en Woerden (34). Om te vergelijken: dat valt nog relatief mee met de landelijke koplopers op gemeenteniveau: Amsterdam (232 besmettingen) en Rotterdam (220).
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis nam toe, maar niet met heel veel. Er liggen nu 1887 mensen in het ziekenhuis met Covid-19, vier meer dan gisteren. Dat meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding in Zeist.

Lactatiekundigen opgelucht dat ze weer mogen

De beroepsvereniging van lactatiekundigen stuurde afgelopen jaar meerdere brieven naar de regering om toch aan het werk te kunnen, maar het ministerie was onverbiddelijk. Dat ze nu toch weer mogen is een grote opluchting. "De kapper kun je uitstellen, maar de borstvoedingsrelatie tussen moeder en kind niet."
Lactatiekundigen opgelucht dat ze weer aan de slag mogen

Miljardensteun nodig voor NS

Miljarden euro's overheidssteun: dat zeg de NS nodig te hebben na het recordverlies van vorig jaar. Anders lukt het de vervoerder uit Utrecht niet om de dienstregeling de komende jaren in stand te houden. De NS ziet niks in het schrappen van banen en wil ook de treinkaartjes niet duurder maken.
De NS maakte eerder al bekend dat 2300 banen bij het bedrijf verdwijnen. Dat moet via natuurlijk verloop gebeuren zodat gedwongen ontslagen voorkomen worden. Vorig jaar kwam het bedrijf door alle corona-malaise 2,6 miljard euro tekort.

Trimbos ziet psychische klachten toenemen

Het Trimbos-instituut in Utrecht ziet een toename van psychische klachten tijdens de coronacrisis. Uit een peiling in januari onder bijna 1300 mensen blijkt dat de deelnemers hun leven een 6,6 gaven, tegenover een 7 in de maanden daarvoor.
In de toelichting zegt een kwart van de mensen dat ze steeds meer last hebben van psychische problemen. Ze kampen met slaapklachten, angst, depressie en eenzaamheid. Vooral twintigers hebben daar last van.
Ook studentenorganisaties trokken deze maand al aan de bel, omdat studenten somberder worden.

Veel bekeuringen voor negeren avondklok in Utrecht

De politie schreef gisteravond meer dan 60 bekeuringen uit in het centrum. Verreweg de meerderheid daarvan was voor het overtreden van de avondklok.
Agenten kwamen in actie nadat via cameratoezicht steeds weer jongeren werden gezien die over straat liepen na 21.00 uur. De meesten daarvan waren ook onder invloed van alcohol.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.